Zeman po boku Putina: Rusko je desetkrát významnější než Francie. Jaceňuk je ubožák. Jsem odpůrce sankcí

21.11.2017 15:06

Prezident Miloš Zeman se v ruském letovisku Soči sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Server ParlamentníListy.cz přinesl na sociální síti Facebook zájemcům o jednání obou hlav států živý přenos z tiskové konference obou státníků. Toto zaznělo.

Zeman po boku Putina: Rusko je desetkrát významnější než Francie. Jaceňuk je ubožák. Jsem odpůrce sankcí
Foto: KPR - Hana Brožková
Popisek: Setkání Miloše Zemana s Vladimirem Putinem v Soči

Nejprve se slova ujal Vladimir Putin, který si pochvaloval, že jednání s prezidentem Zemanem probíhala v konstruktivní atmosféře. Byly dohodnuty jak plány do budoucna, tak mezinárodní otázky. V prvé řadě se prezidenti věnovali ekonomickým otázkám. „V tomto roce se nám podařilo překonat snížení vzájemného mezinárodního obchodu. Prezident Zeman věnuje této otázce zvláštní pozornost,“ ocenil Putin.

Česká podnikatelská delegace se prý zúčastní dvou podnikatelských fór – v Moskvě a v Jekatěrinburku. Putin prozradil, že se Zemanem debatovali o rozvoji spolupráce v oblasti průmyslu, včetně automobilového průmyslu. Stranou pozornosti prezidentů však nezůstala ani otázka spolupráce v oblasti zemědělství, farmaceutického průmyslu a tak podobně. Situaci pomáhá, že s různými regiony v Rusku spolupracují i české kraje. Zároveň se rozvíjí spolupráce českých a ruských vysokých škol.  Řeč přišla také na ropu a plyn, které proudí z Ruska do Česka, případně dál přes Česko do Evropy.  

„Dotkli jsme se také otázek globální a evropské agendy,“ prozradil Putin. Rusko má prý zájem na normalizaci vztahů. Informoval jsem pana prezidenta o naší představě řešení situace na Ukrajině,“ uvedl Putin.

Na závěr svého vystoupení poděkoval Putin za otevřenost, s jakou český prezident přistupuje k rozvoji rusko-českých vztahů.

Když se ujal slova prezident Zeman, prozradil, že do Ruska s sebou přivezl 240 podnikatelů. Když jsem byl ve Francii, měl jsem s sebou 24 podnikatelů, z toho by se dalo říct, že Rusko je desetkrát významnější než Francie, naznačil Zeman, alespoň tedy z pohledu sil obou podnikatelských delegací.

Jsem rád, že vedle růstu exportu i importu roste počet ruských turistů v České republice. A je tedy vidět, že vzdor nejrůznějším sankcím se ekonomická spolupráce rozvíjí. To ovšem neznamená, že bych se se sankcemi smířil. I nadále jsem jejich dlouhodobým odpůrcem a to se týká jak sankcí EU vůči Ruské federaci, tak sankcí Ruské federace vůči Evropské unii,“ konstatoval Zeman.

Vedle sankcí se však Zeman věnoval také otázce analýzy historických dokumentů. Spolupráce v této oblasti by měla oběma zemím pomoci v dalším rozvoji našich vztahů. „Jsou lidé, kteří přepisují historii. Podle mého názoru to jsou jenom ubožáci,“ konstatoval Zeman. A dal příklad takového ubožáka.

Měl na mysli bývalého ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka, který prohlašoval, že Sovětský svaz zaútočil na Německo a cestou okupoval Ukrajinu. Takoví lidé neznají podle Zemana svou historii, a bohužel jsou proto mnohdy nuceni opakovat chyby z minulosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…