Zeman před plným náměstím: Pohrdám pražskou kavárnou a řeknu vám proč. Ruml, lžidoktor Kalvoda – ti všichni šli z politiky s ostudou a teď budou svědomím národa?

02.11.2016 16:12

S občany města Orlová se při návštěvě Moravskoslezského kraje sešel prezident Miloš Zeman. Mimo jiné hovořil o nezaměstnanosti i o sociálních dávkách. A svůj prostor dostali i občané.

Zeman před plným náměstím: Pohrdám pražskou kavárnou a řeknu vám proč. Ruml, lžidoktor Kalvoda – ti všichni šli z politiky s ostudou a teď budou svědomím národa?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

„V novinách máte tři druhy zpráv: zprávy pravdivé, pravděpodobnostní zprávy a ty ostatní. Pravdivou zprávou je datum vydání. Pravděpodobnostní zprávou je předpověď počasí. A pak je to ostatní. Proto tak rád jezdím mezi normální lidi. I já se pokládám za normálního člověka, snad jsem ve své funkci nezblbnul,“ podotkl prezident úvodem svého setkání s občany.

Hlava státu následně pohovořila o nezaměstnanosti a zmínila svůj nepopulární názor. „Ten, kdo odmítne nabízenou práci, měl by dostávat jen existenční minimum, což je 2 200 korun,“ řekl za potlesku přítomných. „Zastávám také názor, že lidem, kteří chtějí pracovat, je třeba vyjít vstříc. Proto podporuji zvyšování minimální mzdy. Je ostuda, že v naší zemi jsou lidé, kteří pracují za deset, jedenáct, dvanáct tisíc měsíčně,“ řekl Zeman. Podle jeho názoru je nutné, aby se vyplatilo pracovat, ale aby se nevyplatilo nepracovat.

„Za první republiky existovaly takzvané vázané kandidátní listiny, kde se uchazeči zavazovali, že pokud přestoupí do jiné strany, vzdají se svého mandátu. Nebylo by správné, aby to bylo ještě teď?“ sdělil Zeman v odpovědi na první otázku, co říká na to, že po parlamentních volbách dochází k přeběhlictví. „Nevěřte stranám, které na svých plakátech budou říkat: Chceme svobodu, prosperitu, bezpečí. Dovedete si představit nějakého politika, který by vám řekl: Chceme nesvobodu, chudobu a zvýšení kriminality?“ poznamenal také k politickým stranám. Podle jeho slov je nutné vždy pořádně prostudovat kandidátky a následně vybrat ty, kteří něco dokázali.

Další dotaz směřoval k veřejnoprávnímu Českému rozhlasu a České televizi. „Zrušme koncesionářské poplatky,“ vyzval Zeman. „Ať státní televize soutěží se soukromými televizemi. Ať jsou financovány ze státního rozpočtu, nikoliv z koncesionářských poplatků,“ dodal.

„Každý může vyjádřit svůj názor. Pouze pohrdám těmi lidmi, kteří se domnívají, že jejich názor je nadřazen. A to je právě to, čemu říkám pražská kavárna. Často, ne vždy, jsou to neúspěšní politici. Lidé, kteří odešli s ostudou z politiky – ať už to byl Jan Ruml, lžidoktor Jan Kalvoda. Proč zrovna ti mají být svědomím národa?“ otázal se Zeman. Reagoval tak na občanku, která prezidentovi vyjádřila obavy o demokracii a podpořila jej v jeho další kandidatuře. „Mnohokrát jsem řekl, že to, zda budu či nebudu kandidovat, řeknu na začátku března příštího roku,“ uvedl.

Další dotaz směřoval na shromáždění na Staroměstském náměstí 28. října 2016. „Probíhalo tam protestní shromáždění, že strýc ministra kultury nedostal státní vyznamenání. A to druhé vysvětlení, které mi přijde pravděpodobnější, je, že začala předvolební kampaň. Nepokládám však za důstojné, aby státní svátek byl k tomuto účelu zneužíván,“ sdělil Zeman.

„Neudělil jsem státní vyznamenání panu Jiřímu Bradymu ze stejných důvodů, jako učinili Václav Havel i Václav Klaus,“ sdělil Zeman na dotaz, který položil další z přítomných. Týkal se důvodů, proč Zeman neudělil Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. Tento se však stal terčem bučení a křiku, lidé vyjadřovali nesouhlas s tímto dotazem.

Když pak přišla řeč na uhlobarona Zdeňka Bakalu, náměstí vřelo. „Jsem člověk, který Zdeňka Bakalu kritizuje dlouho. Nechť v dalších volbách zvítězí strany, které mají ve svém programu novelu zákona o prokázání původu majetku. Ať pan Bakala prokáže, zda majetek získal tunelováním OKD, nebo poctivě,“ řekl. Zmínil také důležitost nových investic, mimo jiné i čínských. „Proč by některé čínské společnosti nemohly vytvořit nová pracovní místa?“ zeptal se Zeman. Politici mají podle něj usilovat o to, aby nezaměstnanost klesala.

Prezident Zeman s občany na náměstí v Orlové. Foto: KPR

„Politika je krutá profese. A když do ní vstupujete, musíte si zvyknout, že vás někteří lidé až nechutně urážejí,“ sdělil také prezident. 

Hlava státu se závěrem vyjádřila k přímé volbě hejtmanů, starostů či primátorů. „Navrhoval jsem, aby se starostou nebo hejtmanem stal ten člověk, který bude mít nejvíce hlasů vítězného sdružení,“ uzavřel se slovy, že je pro přímou volbu hejtmanů i starostů. 

A co je společenské tabu pro prezidenta Zemana? „Pedofilie a jakékoliv týrání dětí, protože ty už se nemohou bránit. Pár facek v pubertě není žádné týrání,“ sdělil Zeman. Následně se podepsal do pamětní knihy města a odekoroval prapor města prezidentskou stuhou. Darem pak dostal hodiny. Prezident nyní míří do Lázní Darkov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…