Zeman se do toho opřel. A vynadal všem v sále, ačkoliv prý přátelsky. Došlo i na Putina

28.05.2015 12:31

Jedním z řečníků na 27. sněmu Hospodářské komory ČR byl i prezident Miloš Zeman. Ústředním motivem jeho projevu byla spolupráce podnikatelů a politiků, která dle jeho názoru v současné době nefunguje tak, jak by měla. Prezident zkritizoval zejména malou snahu podnikatelů vymáhat pohledávky od zahraničních partnerů. Když prý jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem o pohledávce za stavbu elektrárny, byl v tom sám.

Zeman se do toho opřel. A vynadal všem v sále, ačkoliv prý přátelsky. Došlo i na Putina
Foto: Petr Kupka
Popisek: Další zastávkou prezidenta Zemana bylo město Jeseník

Spolupráce politiků s podnikateli má dle prezidenta tři základní formy – pomoc českým exportérům prosadit se v zemích s autoritářským režimem, přitahování zahraničních investic do České republiky a vymáhání zamrzlých pohledávek v zahraničí.

Vymáhání pohledávek je dle prezidenta málo známým a velmi nevděčným úkolem politika. Prezident v této souvislosti zmínil svoji snahu vymoci při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem pětimiliardovou českou pohledávku ze stavby elektrárny na severu Ruska a dopis, který zaslal vietnamskému prezidentovi týkající se pohledávek u kamenolomu, kaolínky a cukrovaru, u něhož se prý česká ztráta pohybuje na úrovni 700 milionů.

Pohledávka sem, pohledávka tam. Investorům je to jedno

Prezident tvrdí, že když se seznámil s pohledávkami, zjistil, že českým investorům je jejich vymáhání naprosto jedno. Vědí prý totiž, že když pohledávku u zahraničních partnerů nedobydou, zaplatí to EGAP (Exportní Garanční A Pojišťovací Společnost). Stání instituce, která je financována daňovými poplatníky.

EGAP dle jeho soudu poněkud bezmyšlenkovitě poskytuje pojištění v plné výši za úvěry, které sjednala Česká exportní banka. To by se dle prezidenta mělo změnit, konkrétně by se měl zavést pojišťovací limit, neboť hrozí, že by EGAP mohl opakovat scénář krachu amerických hypotečních bank, který spustil celosvětovou ekonomickou krizi.

Prezidentem navrhované opatření by prý přispělo k opatrnějšímu pojišťování úvěrů, ale i k větší motivaci českých investorů, aby neuzavírali smlouvy s každým „podvodníkem“, na kterého narazí. A aby se více angažovali ve vymáhání pohledávek. V současné době prý totiž podnikatelé nechávají politiky ve vydobývání pohledávek samotné, což prý prezident zažil na vlastní kůži, když jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem o platbě za stavbu elektrárny na severu Ruska.

Svůj projev zakončil prezident dle svých slov přátelskou výtkou. „Snažte se, před tím, než navážete kontakt se zahraničním partnerem, více přemýšlet vlastní hlavou,“ vyzval prezident podnikatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…