Zeman se ukázal po měsíci na veřejnosti, jmenoval Suchánka ústavním soudcem

26.11.2013 14:00

Prezident Miloš Zeman dnes v Lánech soudcem Ústavního soudu jmenoval Radovana Suchánka. Čtyřicetiletý právník, který působil jako právní poradce ČSSD, je dosud nejmladším ústavním soudcem. Pro Zemana, který si dnes při chůzi pomáhal francouzskou holí, šlo o první veřejné vystoupení po zhruba měsíci od doby, kdy si po pádu zranil koleno.

Zeman se ukázal po měsíci na veřejnosti, jmenoval Suchánka ústavním soudcem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Ostravě

"Říkalo se o vás, že jste na tuto funkci mladý, ale já vím, že se již 17 let zabýváte problematikou ústavního práva, a proto doufám, že právě vaše relativní mládí spojené s elánem a energií vnese do práce Ústavního soudu další pozitivní impulz a povede k tomu, že Ústavní soud bude pracovat naplno," uvedl v krátké řeči prezident.

Připomněl také, že ve stejné místnosti lánského zámku byl před deseti lety jmenován předsedou Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ten dnešní ceremonii spolu se šéfem Senátu Milanem Štěchem přihlížel.

Suchánek po složení slibu uvedl, že si velice váží důvěry a pocty, které se mu dostalo, když ho hlava státu navrhla a jmenovala. "Při výkonu této funkce budu usilovat o to, abych dostál všem povinnostem, které jsou s touto funkcí spjaty a v souladu se slibem ústavního soudce, který jsem právě složil, vykonával tuto funkci se zachováním všech povinností, které zákon a Ústava na výkon této funkce kladou," řekl muž, který již dříve uvedl, že nebude rozhodovat v kauzách, v nichž by mohl být napadán pro podjatost.

Zeman se na veřejnosti objevil poprvé od svého zranění

Zeman se do dneška na veřejnosti neobjevil od zranění nohy, které utrpěl na konci října. Lékařské konzilium mu nařídilo klid, proto se prezident přemístil do Lán, kde odpočívá. Kvůli poranění vynechal oslavy 17. listopadu, zrušil plánované cesty do regionů a přesunul lety do zahraničí na příští rok. Podle šéfa jeho lékařského konzilia a ministra zdravotnictví Martina Holcáta se stav hlavy státu zlepšuje. Koleno již nemá oteklé a Zeman netrpí ani bolestmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…