Zeman zase šlápnul do tématu Ruska a Číny. A také do otázky příživníků, kterým se nechce dělat

20.03.2017 12:02

Prezident Miloš Zeman dnes zahájil návštěvu Olomouckého kraje. Přivítal jej hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) společně s krajskými zastupiteli a vybranými starosty.

Zeman zase šlápnul do tématu Ruska a Číny. A také do otázky příživníků, kterým se nechce dělat
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Zeman při debatě se zastupiteli Olomouckého kraje

Nejprve se Zeman vyjádřil k nehodě, která se mu přihodila před budovou krajského úřadu, kdy ztratil botu. „Naštěstí se našla. Moje žena mi ji nasadila a utáhla," sdělil a rýpl si do novinářů, kteří podle něj vyplní prostor právě informacemi o této události. 

Následně pak popřál zastupitelům hodně zdaru v práci. „Chtěl bych ocenit, že se Olomoucký kraj věnuje chátrajícím památkám daleko lépe než jiné kraje. To ale neznamená, že nepředám zítra takzvané kladivo na hejtmany, které zpracoval Státní pozemkový ústav,“ řekl úvodem setkání Zeman. Pochválil kraj také za hospic na Svatém Kopečku. „Doufám, že časem přibude ještě jeden,“ řekl.

Rozhovořil se také o pracovnících sociálních služeb, kteří mají dle jeho slov velmi nízké platy. „Je to skupina, která dělá velmi cennou práci. Měli bychom soustředit pozornost na zlepšení všech těch podmínek tak, aby ty mzdy nebyly ostudou České republiky,“ dodal. 

„Měl bych navštívit Spojené státy, Čínskou lidovou republiku, Ruskou federaci a Valné shromáždění OSN,“ svěřil se následně prezident. „Co se týče zahraničních investic... Já zastávám názor, že ČR má rovnoprávně spolupracovat se všemi významnými zeměmi světa. A budu se tedy snažit svými návštěvami k tomuto přispět,“ poukázal Zeman. „Snažme se, ať jsou lidé spokojenější. Čech, Moravan nebo Slezan nebude nikdy spokojený. A to je dobře,“ dodal.

Další dotaz směřoval k intervencím ČNB. „Byl jsem zásadním odpůrcem intervencí ČNB. A říkal jsem, že to je totéž, jako když dáte sportovci anabolika. Jakýkoliv zásah do měnového kurzu jenom deformuje tržní prostředí a vychovává k lenosti. Vychovává k tomu, že je menší tlak na inovace,“ řekl. Ukončení závazku se podle něj očekává v prvním pololetí tohoto roku. 

Řeč pak byla i o platu zdravotních sester, které jsou podle hlavy státu podhodnocené, či o projektu Obědy do škol. „Vymlouvat se na to, že mají rodiče nízký příjem, je falešné. Dítě by mělo být na prvním místě. Pokud to propijí nebo prohrají v automatech, pak to chce právě Obědy do škol. Na druhé straně si myslím, že by rodiče tohoto typu bylo třeba nějak postihovat, třeba odnětím sociálních dávek,“ řekl rázně.

Závěrem se pak Zeman vyjádřil také k institutu veřejné služby, kterou on sám podporuje. „Je tady ale problém lidí, kteří nechtějí pracovat. A to chce něco jiného – nedávno byl přijat zákon, který říká, že pokud neodpracuješ na veřejné službě určitý počet hodin, nedostaneš víc než existenční minimum. Já jsem tento zákon s radostí podepsal,“ dodal. 

Zeman následně převzal z hejtmanových rukou dary, zároveň také hejtmanovi předal med a houby z lánské obory. „Hodně zdraví a hodně štěstí, pane hejtmane,“ popřál mu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…