Zemřel herec Jan Tříska, svědek na Havlově svatbě a obdivovatel Merkelové

25.09.2017 9:21

Zemřel herec Jan Tříska. Osmdesátiletý oblíbený divadelník i filmový herec podlehl následkům zranění po pádu z Karlova mostu. Do Vltavy spadl v sobotu, vytáhli jej sice náhodní svědci, již mu poskytli první pomoc, ale Tříska skončil ve vážném stavu ve střešovické nemocnici.

Zemřel herec Jan Tříska, svědek na Havlově svatbě a obdivovatel Merkelové
Foto: Reprofoto Budvar
Popisek: Jan Tříska v reklamě na Budějovický Budvar

„Honza Tříska byl v perfektní kondici a těšil se na velikánskou roli. Poslední měsíce nežil ničím jiným. Představa, že by přiletěl z Kalifornie, absolvoval kostýmní zkoušky a šel ukončit život, je naprosto hloupá. Vymstil se mu jeho rituál návštěvy Karlova mostu, který dělal před natáčením každýho novýho filmu,“ uvedl na Facebooku režisér Jiří Mádl, s nímž měl nyní Tříska spolupracovat na filmu Na střeše. Dnes pak to byl on, kdo jeho smrt oznámil. „Prosím, nedělejme z tohodle výjimečně milýho a inteligentního člověka blázna,“ sdělil závěrem ke spekulacím, že Tříska chtěl skokem do Vltavy ukončit svůj život.

Tříska se proslavil rolí učitele Igora Hnízda ve filmu Jana Svěráka Obecná škola. Hrál také ve hře Král Lear na Letních shakespearovských slavnostech. V roce 1977 emigroval do Kanady, později do Spojených států. Do Česka se však pravidelně vracel – především kvůli divadlu a filmu. V roce 1997 pak také odsvědčil tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi svatbu s herečkou Dagmar Veškrnovou.

Herec Jan Tříska žil v Los Angeles. Zpoza velké louže však oceňoval zejména přístup německé kancléřky Angely Merkelové ve věci uprchlické krize. Nedivil se, že ji časopis Time vybral za osobnost roku. To, že je z mnoha stran kritizovaná a doma jí klesají preference, Tříska přisuzoval skutečnosti, že běžné obyvatelstvo nemá rádo jinakost. „Mezi sto lidmi se vždycky najde někdo, kdo je vůl,“ upozorňoval herec. Psali jsme ZDE.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…