Zhovadilost, zopakujte si dějiny. Lidl vymazal z obrázku kostelů kříže, aby nikoho neurazil, a lidem už došla trpělivost

02.09.2017 9:59

Společnost Lidl rozčílila své zákazníky kvůli tomu, že ve svých letácích lákajících na Řecký týden odstranila kříže z kopulí kostelů na řeckém ostrově Santorini. Nejprve to vypadalo, že kříže zmizely jen z letáků v Belgii, čeští diskutéři však poukazují i na letáky u nás.

Zhovadilost, zopakujte si dějiny. Lidl vymazal z obrázku kostelů kříže, aby nikoho neurazil, a lidem už došla trpělivost
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Společnost Lidl se zachovala doslova hanebně. Ani komunisté neretušovali kříže z fotografií kostelů,“ poznamenal mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Častým dotazem pak v souvislosti se smazanými kříži je na sociálních sítích i to, zda se bude hájit náboženská neutralita tím, že mešitám budou odstraněny půlměsíce.

„Falšováním fotografií kostelů k dosažení multikulturality a integrace,“ zmínil ke kauze komentátor Petr Paulczynski na svém facebookovém profilu. 

Blogerka Lucie Sulovská  pak zmínila, že jsme společnost, která respektuje různorodost – a proto jsme kostelu uřízli kříž. „Seems logic. Jak mi byl jedno černoch (přišlo mi to v pořádku), tak tohle ne,“ vzpomněla na kauzu černocha v letáku Lidl Sulovská.

„Tak vážně, když už teda musím: Je to samozřejmě od Lidlu konina. Ovšem s nějakou ‚převýchovou‘, jak se tady naznačuje, to samozřejmě nemá nic společného. To bychom se museli třeba podobně zásadově rozčilovat, že Facebook maže bradavky. No, taky víme že existujou a taky neobviňujem Zuckerberga z likvidace Západu, že jo...“ nechal se slyšet komentátor Petr Honzejk. 

„Jednání společnosti LIDL považuji za nepřijatelné,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek. Společnosti pak zaslal následující dopis. „Vyzývám Vás, jako čelné představitele společnosti Lidl, ke zřetelnému distancování se od praktik, jež Vaše společnost činí při popírání kulturních a náboženských symbolů společné Evropy. Takovýto akt je popíráním základních evropských hodnot, na nichž stojíme a které umožňují i Vaší společnosti podnikat a podporovat společnou evropskou civilizaci. Nechtěl bych se dožít dne, kdy by, ať již z jakýchkoli důvodů, budou selektivně vymazávány symboly či historie. Právě naopak z důvodu, aby nebylo opomenuto, na jakých základech Evropa stojí, jaké těžké období si prožila, zejména pak nacismus či komunismus, si tyto symboly, památku obětí připomínáme. Věřím, že vzhledem k deklarované společenské odpovědnosti Vaší společnosti dojde k distancování se od tohoto postupu, ale i výraznému se přihlášení k základním hodnotám naši evropské civilizace,“ napsal Bartošek.

„Tohle už ani není politická korektnost, to je zhovadilost. Když se štítí kříže, měli si experti z Lidlu vyfotit na obaly od bramborových lupínků něco jiného, a ne falšovat fotku kostela,“ zmínil předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

Lidl se sice za své pochybení omluvil, u některých zákazníků však nepochodil.

„Možná by si váš ‚mezinárodní tým‘ mohl zopakovat/nastudovat historii Evropy, alespoň od Konstantina I. Velikýho... Třeba jim to dojde, proč to byla strašlivá blbost,“ zareagoval jeden z diskutujících na omluvu.

„Omluvě Lidlu by se dalo říct, že ‚přišel s křížkem po funusu‘,“ píše se v dalším komentáři.

A Lidl se stal také již terčem posměchu a nových fotomontáží.

„Nebojte sa, bratia, až sa kríža stratia,“ napsal pak ke kauze komunální politik Zbyněk Passer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…