Zkušený novinář rozebral Zemanův výrok o tom, koho chce jmenovat do bankovní rady ČNB

20.02.2015 12:19

Poslední kontroverzní výrok prezidenta Miloše Zemana o tom, že do bankovní rady ČNB příští rok najmenuje lidi, kteří podporují vstup ČR do eurozóny, analyzuje na názorové straně pátečních Lidových novin publicista Jan Macháček.

Zkušený novinář rozebral Zemanův výrok o tom, koho chce jmenovat do bankovní rady ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Poukazuje především na to, že po tomto prezidentově výroku česká koruna prudce posílila. „Stačilo by, aby Zeman o razanci a obsahu svého chystaného výroku informoval pár lidí ze svého okolí, a mohli všichni vydělat slušný balík peněz,“ upozornil Macháček na závažnost prezidentova vyjádření.

Ať prezidentovi členy bankovní rady odsouhlasuje Senát

Na druhou stranu ale Zeman neřekl z dlouhodobého pohledu nic, co by se o něm nevědělo. Dlouho se totiž ví, že prezidentovi se řízená devalvace nelíbí, a rovněž dlouho se ví, že by rád ČNB přiklonil k větší vstřícnosti k euru.

Podle Macháčka se ale potvrdila jedna věc. A sice, že je špatně, že česká ústava nechává pouze na prezidentovi, koho do bankovní rady ČNB najmenuje. Publicista si myslí, že se jmenováním členů bankovní rady ČNB, které navrhne prezident,  by měl ještě souhlasit Senát. To z toho důvodu, že je v českém ústavním systému příliš slabý a posílení si zaslouží.

Devalvace není experiment

Macháček se ohledně devalvace české koruny centrální banky zastal. Devalvace prý není experiment srovnatelný s tzv. kvantitativním uvolněním. Podle publicisty je to spíše klasický intervenční nástroj, který se ale nepoužívá příliš často nebo úplně běžně.

Novinář nepřímo kritizuje i druhou část Zemanova výroku, tedy že chce do bankovní rady jmenovat lidi nakloněné přijetí eura. Vzhledem k tomu, že Zemanův předchůdce Václav Klaus byl přesně opačného názoru, vzniká česká nevyváženost, tedy systém ode zdi ke zdi. Osvícená hlava státu by prý dbala na pestrobarevnost a různorodost bankovní rady, a to nejen ve smyslu euro-neeuro.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…