Zrada Babiše? Pozor na vlastní, pane premiére. Vážné informace

27.04.2021 10:56

Předseda Pirátů Ivan Bartoš jde s prezidentem Milošem Zemanem jednat o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Prezident Miloš Zeman sice v rozhovoru pro CNN prohlásil, že Sněmovnu rozpouštět nemusí, jenže česká ústava říká něco jiného. V článku 35 Ústavy ČR stojí, že prezident rozpustí Sněmovnu, shodne-li se na jejím rozpuštění 120 poslanců. Podle tohoto bodu nemá prezident na výběr. Ale kde chce Bartoš vzít 120 poslanců? Počítá prý s přeběhlíky z ANO.

Zrada Babiše? Pozor na vlastní, pane premiére. Vážné informace
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Chcete předčasné volby do sněmovny?

6%
94%
hlasovalo: 14860 lidí

Koalice Pirátů a STAN volá po rozpuštění Sněmovny, po kterém se musí do 60 dnů konat volby. Na tomto rozpuštění se však musí shodnout ústavní většina Sněmovny, čili 120 poslanců z 200. Prezident Miloš Zeman sice v nedělní Partii CNN Prima News prohlašoval, že Sněmovnu rozpouštět nemusí, ale Ústava ČR říká něco jiného.

„Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců,“ stojí v bodu 2 článku 35 ústavy. V 1. bodě zákonodárci vyjmenovali možnosti, za kterých prezident Sněmovnu rozpustit může, ale v bodě 2 nemá prezident na výběr.

Co říká Ústava ČR

Problém je však v tom, zda se Pirátům podaří najít oněch 120 hlasů. V praxi to totiž znamená, že by pro rozpuštění Sněmovny museli hlasovat i někteří vládní poslanci z hnutí ANO a ČSSD.

Podle informací serveru Echo24.cz se Bartoš spoléhá na to, že právě v hnutí ANO najde přeběhlíky, kteří nakonec pro rozpuštění Sněmovny ruku zvednou.  

„Kdyby pro rozpuštění hlasovaly všechny opoziční strany, což je vysoce pravděpodobné, bude stále dvanáct hlasů chybět. Piráti a STAN už pracují na tom, aby je našli hlavně mezi odpadlíky od Andreje Babiše. Někteří z nich se sami hlásí. Nejsou to žádní babišovští loajálové. Chtějí jít s vítězem a přirozeně mu nabídnou podporu. Stejně kalkulující poslanci se najdou i v řadách sociální demokracie, která se vůbec nemusí do Sněmovny dostat. Ta úvaha je přirozená. Poslanci se přesouvají tam, kam voliči od Babiše – ke STAN a SPD,“ napsal server.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Ivan Bartoš si dává velký pozor na svá vyjádření k prezidentovi. Ví, že hysterický antizemanismus jde proti jeho zájmům. Proto je kritický, ale zdrženlivý. Ví také, že hlavně STAN sbírají jako voliče odpadlíky od Andreje Babiše a ti jsou velmi často právě fanoušky Miloše Zemana,“ upozornil ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…