Zupácký bolševiku z TOP 09! Jaká pátá kolona Ruska v českém Parlamentu? Po výroku Schwarzenbergova muže se rozjela mimořádně ostrá debata

28.02.2015 17:02

Velký ohlas vyvolala slova poslance TOP 09 Marka Ženíška, podle kterého v českém Parlamentu sedí pátá kolona Ruska. Reagovali poslanci i senátoři z několika stran, a jednalo se obvykle o velmi rázné komentáře. ParlamentníListy.cz daly poslanci TOP 09 příležitost na ostré odsudky zareagovat, takže vznikly neobyčejně zajímavé polemiky.

Zupácký bolševiku z TOP 09! Jaká pátá kolona Ruska v českém Parlamentu? Po výroku Schwarzenbergova muže se rozjela mimořádně ostrá debata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci TOP 09 Leoš Heger a Marek Ženíšek

Anketa

Je Andrej Babiš nebezpečím pro českou demokracii?

62%
38%
hlasovalo: 14368 lidí

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek přispěl do seriálu rozhovorů ParlamentníchListů.cz na téma geopolitického směřování České republiky. Vyjádřil se zde velmi ostře o části současného politického spektra, která dokonce sedí v Parlamentu, ovšem hájí podle něj spíše zájmy Ruska. Ženíšek neváhal použít výrazu "pátá kolona“.

On sám to považuje za nebezpečí, neboť Rusku se prý nedá věřit. V minulosti podle něj porušilo víceméně všechny dohody, které uzavřelo. Proto nechápe, jak mu u nás může tolik lidí věřit. "Fakt, že je stále mnoho lidí, které irituje to, že jsme součástí Západu, mě po 25 letech od listopadu upřímně děsí,“ uvedl Ženíšek, který je sám poslancem.

Celý rozhovor s Markem Ženíškem ZDE.

Podle něj jsme součástí NATO a náš spojenec jsou USA. Proto nechápe, proč to někteří neustále zpochybňují. "Jediným vysvětlením pro mě je, že by chtěli být raději součástí nějakého svazku s Ruskem. To musíme hlasitě odmítnout,“ vyzývá. Výraznou stopu v tomto směru podle něj zanechal bývalý prezident Václav Klaus, ale i jeho současný nástupce.

"Pak je tu velké množství agentů Ruské federace, kteří na našem území operují, jak naše bezpečnostní složky každým rokem informují. A v neposlední řadě jsou tu naši lidé, dokonce i v Parlamentu, kteří tvoří takovou tu – nezdráhám se to nazvat pravým jménem – pátou kolonu!"

Sám prý netuší, co může Rusy u nás tak lákat, ale zato prý ví, že bývalý důstojník KGB Vladimir Putin, dislokovaný v NDR, stále nosí v hlavě sovětskou mapu světa. "Celá Evropa, nejenom Česká republika, žila v iluzi, že Rusko chce být naším partnerem, a věřili jsme, že se tak doopravdy stane. Nestalo se,“ vysvětlil s tím, že v Rusku se dnes o NATO nemluví jinak než jako o nepříteli.

Ženíškův příspěvek, zejména označení části Poslanecké sněmovny za pátou kolonu, vyvolalo značnou spontánní reakci od některých poslanců. Projevili ji jak na sociálních sítích, tak na svých profilech na ParlamentníchListech.cz, kde politici přímo komunikují s občany.

Poslanec KSČM, na kterou nejspíš Ženíšek mířil především, Jiří Dolejš, odpověděl, že ač jsou geopolitické otázky důležité, měli bychom více času věnovat problémům vlastní země. "Známkování zahraničních představitelů z pozice mistrů světa je poněkud nenáležité. Prezident Putin je nejspíš lepší než prezident Jelcin, ale těžko srovnávat nesrovnatelné,“ dodal.

Co jej však v Ženíškově příspěvku zaujalo nejvíce, je prý prohlášení věrnosti ve stylu "S USA na věčné časy“. "Připomíná jen někdejší pokleslé uvažování s opačným znaménkem. ČR leží ve střední Evropě a bytostným naším zájmem je mír bez klanění se v jednom či druhém azimutu,“ dodal poslanec KSČM.

Marek Ženíšek ovšem s jeho výkladem spojeneckých svazků nesouhlasí. "Je velký rozdíl mezi tím, když je spojenectví vnuceno, a tím, když jde o rozhodnutí svobodné a demokratické země, která se tak rozhodla dobrovolně a na základě právě oné čtyřicetileté zkušenosti v rámci sovětského bloku,“ zdůrazňuje poslanec TOP 09. Dolejšův názor, že si i německá kancléřka troufá na nezávislost od USA, přivádí Ženíška k myšlence, že poslanec KSČM nevidí rozdíl ve velikosti obou zemí. "Je velkou iluzí myslet si, že existuje nějaká prostřední cesta v případě ČR! Je v našem zájmu být plnohodnotní a spolehliví členové NATO a nepopírat naše spojenectví s USA,“ zdůraznil.

Zupácký bolševik

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který patří v otázkách Ukrajiny k nejvyhraněnějším, odpověděl na svém Facebooku: "Toto mi připomíná padesátá léta. Pan poslanec by si měl přečíst od Mňačka Opožděné reportáže, jistě by se tam našel.“ Ženíška poté počastoval hutnou charakteristikou "zupácký bolševik“ a projevil obavy, že ještě pocítíme, za koho u nás TOP 09 kope.  

Na jeho slova reagoval Ženíšek v typicky facebookovském uvolněnějším duchu: "Potrefená husa se vždycky ozve." Pak dodal, že za vlády komunistů v Parlamentu skutečně žádné "páté kolony“ nebyly. "V padesátých letech v Parlamentu žádné páté kolony nebyly, za První republiky ale ano,“ zdůraznil.

Foldynovu klubovému kolegovi Antonínu Seďovi je prý smutno z toho, jak se zahraniční politika bere z ideologického pohledu. Podle Sedi je správné, že se o krvavých událostech na Ukrajině, stejně jako o všech dalších otázkách, diskutuje. "Problémem české politiky je, že si bere za pomyslné rukojmí zahraniční politiku a obranu. Namísto diskuze nad fakty často sklouzává česká politika ke zjednodušení a k populistickým řešením,“ upozorňuje.

Prezident Putin podle něj rozhodně není neschopný, neboť dokázal modernizovat zemi a omezit moc oligarchů. Až do poklesu cen ropy a plynu se mu prý jeho strategie dařila.

"Otázka páté kolony v českém Parlamentu je spíše záležitostí dezinformační kampaně a ideologizace celého problému než historické srovnání s nějakou pátou kolonou,“ dodal v narážce na původní význam tohoto termínu, který se poprvé používal ve španělské občanské válce. Tehdy generál Franko se čtyřmi kolonami dobýval Madrid a chlubil se, že ve městě pro něj pracuje "pátá kolona“ záškodníků a sabotérů.

Otázka s odpovědí Antonína Sedi.

Ženíšek k Seďově reakci poznamenal: "Zajímalo by mě, jak by definoval pan poslanec a někteří jeho kolegové článek 5 Washingtonské smlouvy v případě toho, co se odehrává na Ukrajině, pokud by se něco podobného odehrálo např. v některém ze států v Pobaltí.“ Pak poznamenal, že současná situace hybridní války ztěžuje identifikaci agresora, což má vliv na interpretaci článku 5 smlouvy NATO, která počítá s klasickou vojenskou agresí. Ženíšek se obává, že právě s tím Seďa a jemu podobní kalkulují. "Stejně tak si je vědom toho, že právě z těchto důvodů začalo Polsko a pobaltské státy navyšovat rozpočet na obranu,“ dodal.

Takhle to před válkou začínalo se židy

Jan Veleba, senátor a předseda prezidentské SPO, na kterou Ženíšek zjevně také mířil, neměl jeho slova zájem komentovat. "Vést dialog můžete s někým, kdo má alespoň základní přehled a určitý charakter,“ vzkázal. Připomněl Ženíškovi jeho spolustraníka Jana Vitulu, který chtěl zakázat jakékoliv příspěvky na akce ruských umělců. "Před válkou takto začal bojkot židů,“ připomněl Veleba.

Reakce Jana Veleby.

A pokud jde o Vladimira Putina, odkázal Ženíška na jeho vyčerpávající odpověď redaktorovi BBC. "Je to autentické a vyčerpávající a je na každém, aby si z toho udělal závěr sám,“ dodal.

Ženíšek předsedovi SPO odpověděl lakonicky: "Problém je v tom, že pan senátor prezidentu Putinovi věří a chce mu věřit a já nikoliv. Raději věřím zprávám organizace, které jsme členi a kde máme své zástupce,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…