Zvyšovat koncesionářské poplatky? Asociální, ostudné, přišlo z Hradu řediteli Dvořákovi. Pokud chce více peněz, má zkusit něco jiného

05.03.2021 13:02

Hradní kancléř Vratislav Mynář odeslal ve čtvrtek otevřený dopis generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi. Je reakcí na plánované lobbování za zvýšení koncesionářských poplatků. „Váš návrh je naprosto asociální, šokující a mimořádně ostudný,“ píše šéfovi veřejnoprávní televize vedoucí Kanceláře prezidenta republiky a rovnou přišel s návrhem, jakým způsobem by si Česká televize mohla finančně přilepšit.

Zvyšovat koncesionářské poplatky? Asociální, ostudné, přišlo z Hradu řediteli Dvořákovi. Pokud chce více peněz, má zkusit něco jiného
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Úvodem svého dopisu Mynář reaguje na Dvořákovy výroky týkající se údajné snahy „Hradu“ o jeho odvolání. „Považuji je za úsměvné a v rámci snahy o zachování Vaší důstojnosti je ani nebudu dále rozvádět,“ podotkl krátce.

Obsáhleji pak raegoval na Dvořákovo plánované lobbování za zvýšení koncesionářských poplatků.

Pokud v době pandemie zvýšíme koncesionářské poplatky, staneme se podle kancléře světovým unikátem. „Naše země se nachází ve složité situaci. Nejen státní pokladna trpí pod tíží koronavirové krize. V době, kdy česká vláda hledá a nalézá cesty, jak daňovým poplatníkům situaci ulehčit, bychom se zvýšením koncesionářských poplatků v době pandemie stali celosvětovým unikátem,“ připomněl, že už tak je výše těchto poplatků v porovnání se zeměmi střední Evropy v přepočtu na HDP jedna z nejvyšších.

Tento návrh proto důrazně odmítl. „Váš návrh považuji v souvislosti s výše popsaným za naprosto asociální, šokující a mimořádně ostudný. Stejně jako Vaše plány na výstavbu nových budov za půl miliardy korun. Váš povzdech nad tím, že Vám nebyla Radou ČT schválena mimořádná odměna ve výši dvou milionů korun, už v této konstelaci nápadů považuji spíše za třešničku na mimořádně nepovedeném a uvnitř nahnilém dortu,“ pokračuje Mynář.

Za velmi nestandardní považuje, že v době, kdy všechny veřejné instituce financované z peněz daňových poplatníků – přičemž koncesionářský poplatek za daň považuje také – hledají provozní úspory a seškrtávají investice, odmítá Dvořák vést jakoukoli debatu o snaze šetřit a chovat se hospodárně.

Původní text ZDE

V kontextu toho připomněl, že Česká televize, jako jedna z posledních českých institucí, nezveřejňuje platy zaměstnanců, nezveřejňuje uzavřené smlouvy za stovky milionů korun, a pokud ano, tak v cenzurované podobě. „I ředitelka mateřské školy musí do registru smluv zanést i objednávku na nákup pastelek,“ poznamenal Mynář.

Dvořákovi ukázal možnou cestu, jak zvýšit příjmovou stránku rozpočtu České televize, přednesl konkrétní a legislativně uskutečnitelný návrh. „Pokud myslíte vážně svá tvrzení o tom, že Česká televize má podporu koncesionářů a zvýšení poplatku by ochotně akceptovali, učiňte kroky vedoucí ke změně povinného poplatku na poplatek v dobrovolné výši,“ navrhl Mynář.

„Nepochybně se tak potvrdí správnost Vámi zadávaných průzkumů, které často zmiňujete v médiích, a čeští koncesionáři díky této možnosti minimálně zdvojnásobí či dokonce ztrojnásobí rozpočet České televize,“ doplnil.

„Považuji za nepřípustné, aby jakýkoli náznak kritiky České televize byl Vámi označován za politické vměšování do nezávislosti veřejnoprávního média. Vaše publicistické pořady se přitom samy staly aktivními politickými nástroji, kterými se ve prospěch některých politických stran snažíte ovlivňovat veřejné mínění,“ zdůraznil následně hradní kancléř ve svém dopise.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…