Vyostřená schůzka hejtmanů s Babišem. Toto po ní napsal Hašek na síti

25.03.2015 19:19

Dnešní jednání předsedy Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) s ministry Sobotkovy vlády se neslo ve vyostřené atmosféře. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) totiž nehodlal ustoupit z podmínky, aby na rozdělování prostředků krajům dohlížel zástupce vlády.

Vyostřená schůzka hejtmanů s Babišem. Toto po ní napsal Hašek na síti
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Jde totiž o to, že kraje požádaly o 4,8 miliardy na opravy silnic druhých a třetích tříd, projekty v této hodnotě kraje připravily.

Jenže problém nastal v tom, jak informoval server Novinky.cz, že vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš nehodlal ustoupit z podmínky, aby na rozdělování prostředků dohlížel zástupce vlády.

"Domluvili jsme se, že dostanou ty peníze za podmínky, že tam bude zástupce Ministerstva dopravy, ptal jsem se na to dvakrát, nikdo mi na to neodpověděl, tak jsem se zeptal potřetí, zvýšeným hlasem, a zjistilo se, že SFDI to tam údajně nedalo, i když to byla jasná dohoda, ale hejtmani potom řekli, že to tam dají. Nemáme přece co skrývat, když všichni podnikáme transparentně,“ popsal jednání Babiš.

Hašek: Byla to chyba ministra dopravy

K celé situaci se později na sociální síti vyjádřil sám Hašek. Podle něj Babiš zjistil, že ministr dopravy za ANO Dan Ťok nezajistil to, aby v podmínkách SFDI na financování oprav krajských silnic byla i účast zástupce Ministerstva dopravy ve výběrové komisi na výběr zhotovitele. "Jak byl naštvaný, začal si plést SFDI (Státní fond dopravní infrastruktury) a SŽDC (Správa železniční dopravní cesty), asi podle hesla nejlepší obrana je útok,“ napsal Hašek.

Jak dodal, jako gesto dobré vůle nyní při jmenování výběrových komisí pro jednotlivé opravy silnic či mostů bude Asociace krajů myslet přímo na něj či na jiného zástupce Ministerstva financí a na zástupce Ministerstva dopravy. I když asociaci taková povinnost ze zákona nevyplývá. "Nemáme co skrývat a těšíme se na reciproční transparentnost výběrových komisí MF ČR obohacené o zástupce krajů,“ dodal Hašek s lehkou nadsázkou.

Celé Haškovo vyjádření na sociální síti:

K dnesnimu "dusnu" na schuzi vlady s hejtmany-A.Babis zjistil,ze ministr za ANO D.Tok nezajistil to,aby v podminkach SFDI na financovani oprav krajskych silnic byla i ucast zastupce MD ve vyberove komisi na vyber zhorovitele, asi se nastval:) a jak byl nastvany,zacal si plest SFDI( Statni fond dopravni infrastruktury) a SZDC( Sprava zeleznicni dopravni cesty), asi podle hesla nejlepsi obrana je utok... Jsem rad,ze jsme A. Babise vyvedli z omylu(nikoliv z miry;) a jako gesto dobre vule nyni pri jmenovani vyberovych komisi pro jednotlive opravy silnic ci mostu budeme myslet primo na nej ci jineho zastupce MFCR a na zastupce MDCR,ikdyz nam takova povinnost nevyplyva ze zakona. Nemame co skryvat a tesime se na reciprocni transparentnost vyberovych komisi MFCR obohacene o zastupce kraju;)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…