Alexander Tomský: Neznalost neomlouvá

12.11.2013 15:28

Helena Langšádlová je jistě milá osoba, křesťanka (bývala v KDU/ČSL), něco ví o mezinárodních vztazích a přičuchla i k účtařině, ale proč se proboha plete do ekonomie, o níž neví zhola nic, proč opakuje ty úděsné kalouskoviny, kterých jsme se, jak doufám, navždy zbavili?

Alexander Tomský: Neznalost neomlouvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog a nakladatel Alexandr Tomský

(Neznalost neomlouvá… LN, 5. 11) Ano neznalost opravdu političku neomlouvá. Nerad podezírám, ale snad chce být loajální k právem nenáviděnému politikovi, jehož účtařskou logiku vždy tak věrně a tak dlouho podporovala.

Paní Helena obhajuje razantní zvýšení DPH na potraviny, léky a kulturu, poukazuje na pokles inkasa ve vyšší daňové sazbě. Svatá naivita! Samozřejmě, že lidé omezili nákup luxusního a zbytného zboží – nábytek, auto, oprava domu počkají, ale jíst se musí i chce a léky jsou nezbytné. Jinak se to projevit ani nemohlo. Za nákupy v Německu tvrdí nelze vidět rozdíl v sazbě DPH. Úplně jistě ne, obchodní marže při vyšším německém obratu jsou nižší, ale sazba na potraviny v bohatém Německu je 5 % nikoli našich 15 %. Trojnásobný daňový rozdíl v chudé Čechii snad hraje také nějakou roli? Co kdybychom kvůli konkurenci zavedli sazbu nulovou.

 Stokrát už bylo řečeno a vypočteno, jaké ztráty (7-8 miliard ročně) způsobila daňová sazba na naftu v průjezdové a exportní zemi, jako je ta naše. Kamióny, turisté i Češi v příhraničních oblastech tankují jinde. Na to snad stačí selský rozum. A co na tom, že to pod dohledem Miroslava Kalouska prosadil pan Janota? Nesnížení sazby vysvětlujete pí Heleno elasticitou poptávky a ministerskou analýzou. To by bylo na dlouhé povídání, stačí vědět, že stát na naftě vybral skutečně méně, a ještě poškodil motoristy i zásobování a snížil zisky pumpařů. Zdravý rozum nepotřebuje vaši kruhovou obranu.

 Správně jste sice pochopila, že došlo k poklesu spotřebitelské důvěry, bez víry v lepší budoucnost totiž klesá spotřeba i podnikatelské úvěry. Ta ale není závislá na počasí nýbrž na politice vlády. Tu měla vaše garnitura podpořit právě snížením DPH a ne naopak. To je v útlumu a stagnaci dogma kapitalistické ekonomie. Razantně škrtat jste měli v přebujelé státní správě a neméně razantně snižovat daně. A není pravda, že jste to neslibovali. Viděl jsem to na každém rohu, kde jste měli fotku velkého mystifikátora a „Volte pravou rukou.“

 Co mě ale u bývalé členky křesťanské partaje překvapuje, je absolutní necitlivost sociální. České důchody jsou chudinské a vy jste jejich kupní sílu snížili a snížili jste i pomoc nejvíce postiženým a mluvit o tom, že rodičovská dávka „nijak výrazně neklesla a že je délkou vyplácení štědrá“ v porovnání se Západem, kde jsou platy 2, 5x vyšší, hraničí s nestydatostí volající do nebes. Zkuste živit rodinu s jedním českým platem, hypotékou a třemi dětmi. Není takových rodin bohužel dost, ale často nemají ani na tatranku.

 Nedivte se, že lidé volili podnikatele. Ti mívají o základních pravdách ekonomie naprosto jasno. Jinak by nemohli podnikat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alexander Tomský

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.