Dominik Duka: V Polné jsme naplnili odkaz Tomáše Garrigua Masaryka

02.09.2012 9:10

Církve v naší republice nalezly jednotu, ale ne každý jí rozumí, konstatuje kardinál Dominik Duka. Jeho glosa je reminiscencí na nedávné žehnání kostelu v Polné. To je místo, které evokuje mnoho vzpomínek a úvah.

Dominik Duka: V Polné jsme naplnili odkaz Tomáše Garrigua Masaryka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, nedávno jsem byl pozván do Polné, jejímž jsem čestným občanem, abych požehnal nově opravenému místnímu kostelu. Této obnovy, která stála desítky miliónů, se účastnila Evropská unie, náš stát, místní samospráva i řada štědrých jednotlivců spolu s dobrovolnou prací za řadu miliónů korun.  

Ukázalo se, že jako církev nejsme žádným skanzenem, ale živým společenstvím, které dokáže rozeznat své historické kořeny, vážit si jich a spolupracovat na jejich zachování. Z nich pak bude jistě vyrůstat řada krásných setkání i do budoucna.  

Název Polné ovšem evokuje lidem znalým historie ostudnou kampaň zvanou hilsneriáda. Falešné obvinění místního občana židovského původu, který měl údajně zavraždit Anežku Hrůzovou, si v ničem nezadalo s nechvalně proslulou Dreyfusovou aférou ve Francii.  

Jedním z mála odvážných lidí, kteří se zastali údajného vraha, byl profesor Masaryk. I tehdy šel proti proudu, podobně jako v bojích o takzvané rukopisy. V obou případech se po čase ukázalo, že stál na straně pravdy, ačkoliv zmanipulované veřejné mínění bylo opačného názoru.  

Na rekonstrukci kostela v Polné se ukázalo, že je možné, aby lidé dobré vůle spolupracovali. Jizva po nechutném pronásledování nevinného zůstane v národní paměti, ale Polná dnes může být hrdá na to, co její občané společně dokázali při obnově místního kostela.  

Také my jsme jako katolická církev uměli přes různé historické problémy najít společnou řeč s našimi židovskými bratry a s evangelickými církvemi. Také naše spolupráce nechce skrývat stará nedorozumění, ale chce ukázat, že mnohem důležitější je společná porozumivá budoucnost. Ne každý v tomto státě naší nalezené jednotě rozumí, ne každý ji vítá.  

Domnívám se, že právě na tomto místě, v Polné, jsem mohl právem říci, že takovou jednotou a spoluprací naplňujeme také odkaz naše prezidenta Osvoboditele, Tomáše Garrigua Masaryka. Jako výrazná osobnost se postavil proti skandalizaci Židů, proti hilsneriádě. Nedbal na to, že mu to v očích veřejnosti spíše uškodí, protože jeho zájmem byla spravedlnost a pravda. Věřím, že tyto hodnoty chceme vyznávat i v současnosti.

Publikováno se souhlasem vydavatele.
Zaznělo v pořadu Českého rozhlasu Glosa Dominika Duky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…