Dušan Navrátil: Ve hře je třetí policejní prezident

08.01.2014 13:49

Červíčkovo křeslo se houpe. Řekla to poradní komise ministra vnitra Peciny. Prý byl jmenován neoprávněně. Je to komise, a jak to už u nás bývá, je to věc zcela zbytečná. Třeba takové parlamentní vyšetřovací komise nikdy nic nevyšetřily. Proto jejího hlasu pan Pecina dbát nemusí.

Dušan Navrátil: Ve hře je třetí policejní prezident
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Prý Kubice neměl Červíčka odvolat z funkce náměstka, ale měl tak učinit další z náměstků, Pavel Osvald. Komise to ještě víc zašmodrchala. A navíc nebyla jednotná. Místopředseda Nezávislého odborového svazu policie Daniel Bláha, člen komise, má názor opačný. Prý to ten Kubice just mohl udělat. Z toho důvodu pan Bláha předloží takzvané oponentní stanovisko.

Červíček se bude v případě svého odstranění bránit. Může podat takzvaný rozklad nebo i žalobu k soudu. Jeho advokát pan Kopřiva do toho „vnesl trochu světla“. Tvrdí, že předpis, podle kterého komise rozhodla, je nezákonný…

Pan Červíček v jednom televizním pořadu argumentoval celkem rozumně a logicky. Když bude Lessy jmenován do funkce, kterou teď zastává on Červíček, bude muset jít podle stejné logiky i Červíček na svůj dřívější post náměstka. Jenže tam už sedí jiný náměstek. Takže tento de facto lžináměstek musí být vyšoupnut. Postrkem ho zařadí tam, kde byl před celou tou šarádou. Ale i na tomto místě se už kdosi uhnízdil. Takže toho člověka budou muset vyhodit. A tak dále, atd. Lze to nazvat zákonem padajícího policajta.

Rozumíte tomu všemu? Já ne, já jsem z toho jelen. Tomu může rozumět jen Brouk Pytlík a jistě se takoví najdou a pěkně nám vše vyloží. Možná ve stylu Vlasty Buriana, který tvrdil: „Já neříkám tak, ani tak, ale na má slova dojde.“ Jak je vidět, o právo vůbec nejde. Ať to přežije kterýkoliv z prezidentů, dostane se nám věrohodného a renomovaného právního vysvětlení. Ovšem strana, která prohrála, bude mít „odlišný právní názor.“ Její argumenty přitom budou stejně právně věrohodné a stejně renomované. Nezbývá, než si vybrat podle sympatií.

Má-li pravdu ona komise, potom je pan Červíček falešný policejní prezident. A to se mi zamlouvá velice. Všichni víme, že policie je falešná. Pomáhá a chrání jen sebe. Potom je zcela na místě, aby falešnou policii reprezentoval falešný policejní prezident. Toto jsou plusy pana Červíčka. Jeho hendikepem je pověst Íčkova žabáka. A to přebíjí všechny Červíčkovy klady.

Pan Lessy je produktem Víta Bárty a Věcí veřejných. K tomu není nutno nic dodávat. Pro mě osobně má ale jedno velké kouzlo. Červíček v rámci obhajoby svého koryta tvrdil, že Pecina na něj vyvíjel nátlak, aby odvolal některé lidi. Mezi nimi i krajského ředitele policie Olomouckého kraje, plk. Skříčila. Těžko říct, jak to bylo, oba pánové (Pecina, Červíček) se jako malí kluci navzájem obviňují ze lži.

Bylo-li tomu tak, potom na plná ústa volám: „Lessy for president! Vrať se! Vše odpuštěno!“  Plk. Skříčil je smutný pohrobek Íčkových odporných časů. A i kdyby policii měl velet rudý ďábel, jehož jediným plánem by bylo vyčistit olomouckou policii, budu pro něj horovat. Připomíná to sice jednu povídku Jaroslava Haška, kdy křečka v pohovce vyháněli napřed pomocí fretek a ty následně pomocí ježků, ale stojí to za to. Má volba je proto jasná. Lessy. Ale jen kvůli Skříčilovi.

Podle posledních informací Lessy policii povede, ale jen krátce. Poté nový ministr vnitra, zřejmě pan Chovanec, pověří některého policistu výkonem funkce policejního prezidenta do té doby, než soud rozhodne. Podle výroků Červíčka je totiž jasné, „že to tak nenechá“, že se bude soudit o hrdla i o statky. Takže zřejmě to jen tak neskončí.

Ta věc, policejní schizma, má mnohem děsivější rozměr. O místo policejního prezidenta Policie České Republiky se přihlásil třetí zájemce. A i jeho argumenty jsou právně podloženy.  Je to inspektor Clouseau. Zatím vyřešil kdejaký případ. Dokáže se nenápadně pohybovat i v mezinárodním prostředí. Ovládá bojové umění a umí se všude nepozorovaně infiltrovat díky svým převlekům.

Inspektor Clouseau je želízkem v ohni strany ODS. Tohoto kandidáta hodlá na sjezdu ODS představit jeho dlouholetý kamarád, poslanec a renomovaný právník Marek Benda. Je to nerozlučná dvojka. Argumenty Mgr. Bendy zní také rozumně. Clouseau je podle Bendy hloupý, tedy i prázdný. Benda je dobrý učedník Václava Klause. Proto ho ještě lepl přílepkem falešný. Takže i Clouseau splňuje přísná kritéria kladená na policejního prezidenta. Tedy vcelku: falešný a prázdný policejní prezident je pro ODS tím nejlepším řešením. Měli takové předsedy, měli takové policejní prezidenty. Clouseau proto ničím nevybočuje.

Dá se předpokládat, že Clouseau projde na sjezdu hladce. Pro jistotu si ale pan Benda připravil obhajobu svého návrhu, skvělou rigorózní práci, šedesátistránkovou disertaci. Jako vždy použil obří písmo s velkým prokladem. Vše jen kvůli dobré čitelnosti.

Vybrat ze tří kandidátů potom bude úplný právní horor. Jediným řešením je přistoupit na naprosto transparentní metodu a tou jsou sociálně demokratické losovačky. Obálková metoda, již jen to slovní spojení, by příliš připomínala Víťu Bártu.

Akademický sochař Otakar Drábek má již pro tuto slavnostní příležitost připravenu bystu vítězného policejního prezidenta. Bude vystavena v budově Policejního prezidia, v oddělení kuriozit a dopadených pachatelů. Umělecky ji pojal ve stylu římského boha Januse. Ten byl prezentován jako bůh domácích vchodů, který měl dvě tváře. Z toho plyne, že již ve starém Římě existovala patricijská strana TOP 009, která byla výrazně pro-lidová, čili plebejská.

Bysta byla již hotová, když do hry vstoupil třetí kandidát Clouseau. Drábek to vyřešil po svém. Přitesal do kamene na volné místo i jeho tvář.  Až bude jasné, kdo vyhrál, Drábek nežádoucí obličeje omlátí sochařským kladivem. A pokud by byl zvolen někdo čtvrtý, i na to Drábek myslel. V takovém případě propašuje sousoší do Ruska. To poté náhodou při svém potápění objeví Vladimír Putin. Benda, domluvený s Drábkem, Putinovi dodá certifikát o pravosti této antické památky. A sbírky „Bálšovo muzéa“ tak budou obohaceny o pravou bystu římského policejního trojboha Cerviona Lesiona Clousiána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…