Greenpeace: EU musí zastavit odlesňování kvůli palmovému oleji, říká Evropský parlament

04.04.2017 14:39

Evropský parlament dnes téměř jednomyslně schválil zprávu vyzývající Evropskou unii, aby zastavila financování a spoluúčast na odlesňování. Materiál specificky zmiňuje nejvážnější důvody pro kácení lesů, tedy především expanzi zemědělských ploch a produkci palmového oleje. Pro dnes schválený report hlasovalo 640 poslanců, 18 jich bylo proti a 28 se zdrželo.

Greenpeace: EU musí zastavit odlesňování kvůli palmovému oleji, říká Evropský parlament
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Sebastien Risso z Greenpeace EU řekl:
“Parlament správně upozorňuje na fakt, že EU může výraznou měrou přispět k ukončení odlesňování. Už nyní je za pět minut dvanáct. Evropská komise nesmí ztrácet čas a musí přijít s akčním plánem, jak zajistit, aby ekonomiky unijních států dále nepodporovaly destrukci lesů a pralesů.”

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, řekl:
“Pokud chce Evropa razantně snížit dovoz kontroverzního palmového oleje, musí především skončit se škodlivou politikou masivní spotřeby biopaliv vyrobených ze zemědělských plodin. Současná energetická politika konči v roce 2020 a od té doby nesmí být paliva založená na rostlinných tucích dále podporována. I právě schválená zpráva Evropského parlamentu to jasně dokládá.”

Přijatá zpráva

  • Identifikuje hlavní příčiny odlesňování, zdůrazňuje roli lesních porostů pro zpomalení změn klimatu a pro udržitelný rozvoj a uznává závazky Evropské unie, aby chránila a obnovovala přirozené lesy.
  • Analyzuje negativní environmentální a sociální dopady palmoolejné produkce a zodpovědnost, kterou nese Evropská unie.
  • Upozorňuje, že regulace v rámci průmyslu není dostatečná, aby zastavila deforestaci, především v oblasti udržitelného pěstování a certifikace palmového oleje.
  • Bere na vědomí, že existují šetrnější způsoby pěstování palmy olejné, například přístup High-Carbon Stock či další standardy, které vyvíjí Palm Oil Innovation Group, jejíž je Greenpeace součástí.
  • Vyzývá Evropskou unii, aby vyvinula akční plán pro ukončení odlesňování, který bude obsahovat jasné kroky, jak očistit dodavatelský řetězec a finanční transakce Evropské unie.
  • Vyzývá k ukončení podpory biopaliv vyráběných z rostlinných tuků po roce 2020.
  • Vyzývá Evropskou komisi a členské státy, aby poskytovaly rozvojovým zemím podporu při zavádění sociálně a environmentálně zodpovědného zemědělství, které bude respektovat práva a živobytí domorodých lidí a místních komunit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…