Hnutí za přímou demokracii: Petice za uzákonění iniciativy a referenda

06.07.2012 16:20

Dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod, v souladu se zákonem č. 85/1990 Sb. o právu petičním.

Hnutí za přímou demokracii:  Petice za uzákonění iniciativy a referenda
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

My, níže podepsaní občané České republiky vyzýváme Poslaneckou sněmovnu a Senát České republiky a požadujeme uzákonění celostátního referenda a dalších nástrojů přímé demokracie tak, aby občané měli skutečný přístup k moci, jak jim to garantuje Ústava. Aby se jednalo o nástroje funkční a reálně použitelné:

POŽADUJEME:

Schválení zákona o celostátním referendu vyhlašovaném na základě petice občanů, a to za těchto podmínek:

1) zákonem požadovaný počet podpisů pod petici žádající vypsání referenda nesmí být větší než 1% všech oprávněných voličů
2) referendum je závazné a platné bez ohledu na počet zúčastněných voličů
3) referendum může být vypsáno o všech otázkách, o nichž mají právo rozhodovat  naši volení zástupci, tj. např. i o rozpuštění parlamentu.

Naléhavost tohoto požadavku je zřejmá zvláště dnes, kdy vláda, která má minimální podporu občanů,  prosazuje zákony, které jsou prospěšné jen nejbohatší menšině. Celostátní  referendum je  nejdemokratičtější způsob, jak po vzoru  Islandu (masové demonstrace občanů) a Lotyšska (schváleno v celostátním referendu) rozhodnout o  rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb. Jen předčasné volby mohou ukončit působení této vlády!  

S využitím celostátního referenda můžeme podstatně radikalizovat i zákon o místním referendu, a to tak, aby i zde měli  občané právo v referendu rozhodovat o všech otázkách, o nichž nyní mohou rozhodovat jen jejich (!) volení zastupitelé.

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …