Ilona Švihlíková: Omyly ministra financí

16.01.2012 18:03

Vážený pane ministře financí Kalousku, sestavování rozpočtu a vůbec úvahy o "odpovědném hospodaření" českého státu pod vaším vedením dlouhodobě trpí řadou zásadních chyb, tak zásadních, až se nutně musí vkrádat myšlenka, že jde o záměr, nikoliv o odbornou neznalost.

Ilona Švihlíková: Omyly ministra financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Vaším hlavním cílem v bývalé vládě bylo ukázat, jak báječně fungují reformy. Stačí vzpomenout na vskutku rekordní rok 2008, kdy se vaše ministerstvo financí "spletlo" v odhadu ekonomického růstu o devět (!) procentních bodů, což nemá obdoby nikde na světě. Již tehdy bylo jasné, že k vyrovnanému rozpočtu se v českých podmínkách nelze proškrtat, a tak se uměle nadhodnocoval růst, "aby to tak nějak vyšlo".
 
Stejně účelově postupovalo vaše ministerstvo u rozpočtu na rok 2012, kdy vláda počítala nominálně s růstem 5,2 %, reálně 2,5 %. Vzhledem k drastické škrtací politice vlády a tomu odpovídajícímu vývoji na trhu práce a mezd je také naprosto udivující, že v návrhu vláda počítá s růstem domácí poptávky o dvě procenta.
 
Neméně fascinující je sledovat, jak se deflátor HDP "nějak sám od sebe" stane po měsících poklesu náhle kladným, a to dokonce ve výši 2,6 %. Zkrátka se nelze zbavit dojmu, že zadání znělo: schodek musí být tolik a tolik, doplňte údaje HDP a ostatního tak, aby nám to vyšlo. Na papíře.
 
Navzdory tomu, že vaše přímé působení v letech 2008-2010 se "přičinilo" o jednu třetinu (!) – tedy půl bilionu – veřejného dluhu, stále hovoříte o nutnosti »nezadlužovat budoucí generace". Vy sám jste pachatelem největšího dluhu v dějinách samostatné České republiky.
 
Nyní situaci pro změnu dramatizujete a chcete používat "ostré škrty" namísto škrtů tupých. Skutečný záměr vaší politiky, skrytý za frázemi o zodpovědnosti, je zřejmý: nechat vyhladovět určitou část veřejného sektoru a hned je tu "argument" pro to, aby se zavádělo školné, zvyšovaly poplatky u lékaře, privatizoval důchodový systém atd.
 
Vaše politika, kdy na straně jedné zvyšujete degresivní daně, které dopadají nejvíc na ty nejchudší, a na straně druhé rušíte daň z dividend, jasně vypovídá o tom, v čí prospěch jsou tyto reformy prováděny a komu se za ně chodíte zodpovídat.

Opakovaně jste prokázal svou neschopnost řídit finanční hospodaření českého státu. Vyzýváme vás proto: Odstupte!

Ilona Švihlíková, mluvčí OI Alternativa zdola, mluvčí Spojenectví Práce a Solidarity

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.