Ivan Hoffman: Česko v komisi

14.09.2014 13:33

Verzí, jak sestavit Evropskou komisi z politiků, které daly Bruselu k dispozici jednotlivé členské země EU, bylo údajně na padesát. Pan předseda Juncker to měl těžké a určitě svůj úkol neodbyl.

Ivan Hoffman: Česko v komisi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Rozhodování nepochybně ovlivnily faktory politické, neboť na skutečnou práci v jednotlivých resortech nejsou angažováni představitelé, nýbrž kompetentní úředníci. 

Složení komise vypovídá o tom, o čem se oficiálně nemluví: Jednotliví členové EU mají větší či menší politickou váhu a totéž platí pro portfolia, respektive resorty, které se rozdělují.

Kdo bude čemu šéfovat, respektive kdo bude jakou oblast koordinovat, je záležitost spíše prestižní, než mocenská. Eurokomisař toho totiž ve svěřeném resortu pro zemi, ze které byl nominován, nic moc zařídit nesvede. Při ješitnosti politiků je ovšem získání prestižního portfolia zcela zásadní věc. Udělováním resortů se vytváří hierarchie v klubu, kdy někdo je resortem respektován, jiný oceněn, odměněn, motivován, a další potrestán či dokonce ponížen.

Jaký signál přišel z Bruselu do České republiky, jejíž evropské komisařce byl přidělen resort spravedlnosti, spotřebitelské politiky a rovnosti pohlaví? Věra Jourová dostala práci, o kterou se politici neperou, tedy resort, který zbyl. Paní Jourová sice v první reakci neprofesionálně přiznala zklamání, ale pak správně poznamenala, že oblast spravedlnosti ovlivňuje životy všech občanů v Evropské unii. Nebude určitě vystavena záři reflektorů a nebude obletována lobbyisty z mocných nadnárodních korporací, ale může se pokusit za slušnou mzdu odvést slušnou práci, což není něco, čím by měl člověk trpět.

Utváření evropské komise poodhaluje laikovi zákulisí velké politiky a dovoluje mu nahlédnout, jak je tato velká politika lidsky malá. Přihlížíme frašce ješitných kariéristů trpících iluzí své důležitosti. Platíme to sice, ale není to náš svět. Jde o zápas, ze kterého bez ohledu na to, jak dopadne, nemáme žádný užitek. Tahle „velká politika“ pokaždé člověka jenom odvádí od důležitých věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…