Ivan Hoffman: Krok do neznáma

05.01.2015 14:39

Vstup do tohoto roku je krokem do neznáma. Možná se ještě podaří odvrátit nejhorší, ale mnohé nasvědčuje tomu, že svět a my s ním bude zavlečen do velké války. Nejsme na ni připraveni a nevíme, co si pod válkou máme představit.

Ivan Hoffman: Krok do neznáma
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Neumíme odhadnout, co všechno přestane fungovat, v čem a do jaké míry se budeme muset uskrovnit. A zcela mimo naši představivost je, že se tady začne bombardovat, rabovat, zabíjet a znásilňovat, což jsou průvodní jevy válek, ať už se vedou daleko v Iráku, Sýrii, Libyi, anebo kousek od nás v Bosně anebo na Ukrajině.

To, že si válku neumíme představit, neznamená, že nás mine. Varování před válkou se i v minulosti bralo jako sýčkování, strašení, přehánění, aby se pak zjistilo, že hrozba války byla neodpovědně podceněna a bagatelizována.

Poučením z historie zdá se být, že dokud válka není, není co řešit a jakmile už je, je na řešení pozdě. Uvádějí se, pravda, případy, kdy byla nějaká válka na poslední chvíli odvrácena, ale odvrátit lze jenom válku, o kterou ve skutečnosti není zájem.

Klasická poučka „chceš-li mír, připravuj válku“, neplatí v případech, kdy válku připravuje ten, kdo válku chce, kdo ji potřebuje anebo se na válce chystá vydělat.

Na co bychom měli být v této nervózní době citliví, nejsou jenom informace, jak se vyvíjí situace na bojištích. Rovněž je důležité sledovat, jak se naše diskuse stává bojištěm, jak se z publicistů, politologů, historiků či sociologů pod vnějším tlakem stávají propagandisté a do veřejného diskursu jak se vkrádá agresivita a manipulace.

Války jsou jako epidemie. Virem nesnášenlivosti zamoří mysl, zatemní zrak, zevnitř rozleptají lidské společenství, ve kterém se pak člověk člověku stane vlkem.

Dříve, než nás pohltí chaos, který se zvrhne v násilí, ještě před tím než jednotlivci slynou v hysterický dav, začíná vše pokušením, že jsme to my, kdo jsme něco lepšího, předurčeni poroučet a ospravedlněni brát. Válka začíná v lidském srdci, ochromeném pýchou a chamtivostí.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …