Ivana Haslingerová: Pane premiére, máte jedinečnou šanci stát se hrdinou, prosím, nepromarněte ji!

18.12.2011 12:48

Dostal se mi do rukou mimořádně působivý projev Jany Bobošíkové, který směřovala 14. 1. 2009 ve Štrasburku k předsedovi české vlády Mirku Topolánkovi, kdy Česká republika předsedala Evropské unii.

Ivana Haslingerová: Pane premiére, máte jedinečnou šanci stát se hrdinou, prosím, nepromarněte ji!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Tehdy se jednalo o přijetí Lisabonské smlouvy, nyní eurovalu. Uvědomila jsem si, že slova, která Jana Bobošíková pronesla k tehdejšímu premiérovi Topolánkovi, by mohla klidně nyní říci premiéru Nečasovi s tím, že by tam nahradila slova Lisabonská smlouva slovem Euroval. Proto jsem se rozhodla opublikovat projev v plném znění. Mirek Topolánek tehdy její slova neslyšel a nic pro naší republiku kromě ostudy s Entropou během předsednictví neudělal. Nezbývá než doufat, že pan Nečas jako inteligentní, čestný a seriózní politik si slova paní Bobošíkové přečte a zamyslí se nad nimi. Na rozdíl od Topolánka není bohužel předsedou Rady EU, ale i tak má ještě velkou možnost zabránit tomu, aby Lisabonská smlouva nemohla být nadále svévolně rozšiřována pouze zrůdnými nápady Evropské komise. Aby si alespoň ve fiskální politice a především v daňových otázkách udržela naše republika právo veta. Jedním slovem je v jeho rukou, zda zabrání ještě větší katastrofě než té, co působí současná Lisabonská smlouva a eurozóna. Nemá to rozhodně jednoduché s europeistickou koalicí TOP 09, ale i přesto má možnost, aby získal úctu a respekt občanů tím, že by posílil prestiž jejich země. Má mimořádnou šanci, že se o něm budou jednou děti v hodinách dějepisu učit jako o hrdinovi, který zachránil jejich zemi před rozpuštěním v kotli Evropské unie. Taková šance je jednou v životě. Nezbývá věřit, že ji nepromarní, jako jeho předchůdci.

A zde je projev Jany Bobošíkové pracovně nazvaný "Nutné zlo je alibi zbabělců":

Vážený pane předsedo Rady Evropské Unie, dámy a pánové,

jsem hrdá na to, jakou obratnost a akceschopnost prokázalo české předsednictví v otázce dodávek plynu do zemí Evropské Unie. A byla bych ráda, kdyby předseda Rady Mirek Topolánek prokázal stejnou rozhodnost, s jakou jednal s Vladimírem Putinem a Julií Tymošenkovou o plynu, i v jednání o budoucnosti Evropské Unie, respektive o Lisabonské smlouvě. Předseda Rady Evropské Unie by měl mít ambici hrát roli leadera uskupení, ne pouhého údržbáře. Máte tak, pane předsedo, jedinečnou šanci prokázat, že Evropská Unie je prostorem, kde jsou si jednotlivé státy, bez ohledu na svou velikost, rovnocennými partnery. A budete-li mít odvahu, můžete se zapsat do historie.

Vážený pane předsedo, máte šanci a pravomoc na to, abyste veřejně prohlásil, že Lisabonská smlouva je po irském referendu mrtvá, a že byla slepou uličkou. Máte šanci navrhnout vytvoření nového vizionářského dokumentu, který v sobě bude obsahovat reálný společný jmenovatel zájmů jednotlivých členů EU, a se kterým se v referendech občané budou moci ztotožnit. Nemusíte bezmyšlenkovitě prosazovat Lisabonskou smlouvu, která posiluje nedemokratickou moc úředníků a zakrývá neschopnost evropských elit dohodnout se a hlavně nechuť skládat účty občanům.

Pane předsedo Rady EU, reprezentujete zde zemi která se v minulém století dokázala vymanit z Rakouska-Uherska, která přežila Mnichovskou zradu, obstála v hrůzách nacismu. Reprezentujete zde zemi, kde se lidé postavili proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy. Reprezentujete zemi, která 40 let žila v područí Sovětského svazu, v rámci Rady vzájemné hospodářské pomoci spěla neodvratně k plánovité chudobě, a která se nekrvavou cestou dokázala s totalitním režimem vypořádat. Nemohu proto věřit tomu, že jako premiér země s touto historickou zkušeností chcete, aby se o sociální politice, energetice, daních, justici a bezpečnosti, rozhodovalo jinde, než v jednotlivých členských státech.

Nevěřím tomu, že si skutečně přejete výlučné pravomoci Unie, nadřazené pravomocem členských zemí. Nevěřím tomu, že chcete, aby EU zasahovala do ochrany a zlepšování lidského zdraví, průmyslu, kultury, cestovního ruchu, vzdělávání, nebo sportu. Nevěřím tomu, že vítáte fakt, že Lisabonská smlouva ve více než padesáti oblastech ruší právo veta členských států a snižuje hlasovací váhu menších zemí, včetně České republiky.

Vážený pane předsedo Rady a vlády ČR, mějte odvahu říci ostatním 26 hlavám států to, co doma říkáte mezi čtyřma očima. Řekněte, že Lisabonská smlouva není dobrá a odmítněte ji. Udělejte to ve jménu demokracie a svobody. Nebudou Vám tleskat tzv. evropské elity, úředníci z komise, ani většina tohoto parlamentu. Získáte si tak ale úctu a respekt občanů, na které se zde tak rádo zapomíná, a posílíte prestiž své země. Předsedáte 450 milionům občanů, ne několika politikům a úředníkům.

V České republice často označujete Lisabonskou smlouvu jako nutné zlo. K čemu je ale zlo nutné? Nenamlouvejte sám sobě, že Lisabonská smlouva je nutné zlo. Je to jen zlo a Vy to můžete změnit. Inicijujte práce na novém dokumentu, inspirujte se Římskými smlouvami a Messinskou deklarací, prosazujte společný zájem Evropské Unie. Tím je svoboda, prosperita, konkurenceschopnost a bezpečí, ne eurozdraví, eurodaně, europárky a europivo.

Pane předsedo Mirku Topolánku, nutné zlo je alibi zbabělců. To Vy, alespoň doufám, nejste. Máte v zádech podporu irského referenda, máte podporu 55 procent občanů Vaší země, kteří si Lisabonskou smlouvu nepřejí a silný hlas prezidenta České republiky Václava Klause. A jistě víte, že největší zbabělost je vědět, co se má dělat, a neudělat to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Fragmenty.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…