Jan A. Mařenka: Bombový útok na Trumpovu kancelář. Začala v USA Křišťálová noc?

18.10.2016 13:59

Jan A. Mařenka se vzrušením sleduje zrychlující se tempo volební kampaně v USA, avšak úsměv mu na rtech mrzne.

Jan A. Mařenka: Bombový útok na Trumpovu kancelář. Začala v USA Křišťálová noc?
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Trumpovu volební kancelář v Severní Karolíně napadli neznámí útočníci. Hodili do ní zápalnou bombu a počmárali zeď vzkazem o nacistech. Ve stejnou dobu byl šéf WikiLeaks, Julian Assange, ukrývající se před pomstou Clintonové na ekvádorské ambasádě v Londýně, odříznut od internetu.

Severní Karolína patří v boji o prezidenta USA mezi klíčové státy. Podle průzkumů produkovaných establishmentem zde těsně vítězí Hillary Clintonová. Podle těch, které kontroluje Trump, vítězí on. Jak s veřejným míněním zahýbal výbuch republikánské kanceláře, dosud není známo. Lze však předpokládat, že podle těch oficiálních vůbec a podle těch druhých zásadně.

Bomba prolétla oknem, zapálila nábytek v kanceláři, transparenty se jménem Donalda Trumpa, a poškodila vnitřek budovy. Mimo jiné se vzňala i vlajka Spojených států, která tam pak plandala ohořelá, než ji odnesli. U bočního vchodu útočníci nastříkali nápis: „Nacističtí republikáni, vypadněte z města.“ Policie navzdory usilovné snaze zatím tápe, ač je ulice prošpikována kamerami. Nastříkání nápisu zabralo přibližně minutu a většina "problematických" jedinců má napíchnutý telefon - a "problematický" je přeci dnes již každý druhý.

Zmanipulovaná média: Bombu hodil Trump

Hillary Clintonová vyjádřila nad incidentem hluboké znepokojení a dodala, že je hlavně ráda, že se nikomu nic nestalo. Trumpovo vyjádření bylo o poznání ostřejší: "Zvířata, reprezentující Hillary Clintonovou a Demokraty v Severní Karolíně, vybombardovala naši kancelář. Protože vítězíme."

Média se věnují této události jen okrajově a neochotně - za mnohem zásadnější téma považují 11 let starou nahrávku z Trumpovy šatny v autobuse, na které klábosí o ženách; případně novou americkou ponorku, která vypadá jak z filmu Hvězdné války. Stanice CNN vyzvala americký lid ke klidu a naznačila, že za útokem na vlastní volební kancelář možná stojí Trump.

„Nevíme, kdo to udělal. Zda to byl republikán, demokrat, nebo někdo jiný. Mohl to být nějaký extrémista, nebo radikál. Nevíme. Proto je třeba zachovat klid,“ vysvětlil na stanici CNN její prominentní moderátor a dodal: „Bohužel je to však právě Donald Trump, kdo přilévá olej do ohně a vyvolává emoce.“

Zkrátka, když vybuchne volební kancelář kandidáta na prezidenta USA, je třeba především objednat si pizzu s dovozem, dát si kolu, popřemýšlet o hypotéce a hlavně nevycházet - co kdyby se někde poblíž konal mítink, který pořádá Donald Trump?

Nečekané gesto smíření: Čůrejme spolu

Události nabírají s blížícím se termínem voleb (8. listopadu) stále zběsilejší tempo, v ulicích se střílí, za rohem číhají vraždící klauni. Moment zrychlení nastal před několika dny, kdy se vůči Trumpovi nepřátelský list The Washinton Post vytasil s 11 let starou nahrávkou, na které se Trump chlubí v soukromí pánské šatny svými úspěchy u žen. Říká na ní hrozné věci: Například, že ženy jsou mnohem povolnější, když je muž bohatý a slavný. No fuj.

Po zveřejnění "skandální nahrávky" následovala televizní debata, kterou uváděli moderátoři CNN a ABC a byly to také tyto stanice, kdo vybíral otázky i publikum, které je kladlo. Byla jistě jen náhoda, že první otázku na politicky nekorektního kandidáta vznesla tlustá černoška v růžovém svetru. Zněla: "Myslíte si, že jste dobrým vzorem pro dnešní mládež?"

Reakce na mediální šikanu přišla od Trumpa už během debaty, kdy prohlásil, že pokud by se stal prezidentem, šla by Clintonová do vězení. Později ji doplnil výzvou, aby se on a Clintonová před následující (třetí a poslední) televizní debatou podrobili dopingovým testům. Clintonová během volební kampaně klopýtá, padá, trhá hlavou, kašle, šilhá... Během obou TV debat však byla podivně "vyklidněná" a na jejich konci jako by mlela z posledního. Kdo se díval, jistě si vzpomněl na starého Brunu.

Na mítinku v New Hampsire Trump Clintonovou vyzval, aby se (stejně jako sportovci) před poslední televizní debatou společně "vyčůrali do skleničky."

K Trumpovi se poté, poměrně překvapivě, přidala v souvislosti se "skandální nahrávkou" TV stanice Fox, když uveřejnila společný rozhovor se třemi ženami, které znásilnil Clintonové manžel Bill.

Krále umlčeli, Wikileaks hlásí záložní plán

Po obou Trumpových reakcích na drsně zmanipulované TV debaty se ozval Julian Assange, šéf WikiLeaks, který postupně zveřejňoval e-maily a dokumenty z korespondence Clintonové, jejího klíčového poradce Johna Podesty a Národního výboru Demokratické strany: „Od dnešního dne (minulá neděle, pozn. red.) budeme až do voleb zveřejňovat jeden balík e-mailů denně.“

A že to dosud bylo hutné čtení. E-maily obsahují důkazy o napojení Clintonové na Islámský stát, vazby s Ruskem a jeho kapitál (tajné setkání Clintonové s Putinem), o donátorech z arabského světa, o vazbách na nadnárodní korporace, banky, finanční propojení s médii, a nebo například toto:

Clintonové klíčový poradce John Podesta (řídil i kampaně jejího manžela Billa Clintona) napsal v jednom e-mailu, který zveřejnil WikiLeaks: „Zatraceně. Lepší by bylo, kdyby chlápek jménem Sayeed Farouk oznámil, že tím střelcem je Christopher Hayes.“

Farouk by muslim, který se svou ženou postřílel loni v San Bernardinu 14 lidí. Zprávu o tom přinesl v televizi právě bělošský moderátor Christopher Hayes. Podle Podesty by bylo politicky korektnější, kdyby vraždil běloch než muslim.

E-maily mimo jiné obsahovaly také doporučení, jak mají média postupovat při popisu největší masové vraždy v dějinách USA, kdy islámský fanatik postřílel v homosexuálním baru v Orlandu 50 lidí. Podesta zde radí, aby byl potlačen vrahův muslimský fanatismus a spíše akcentována jeho záliba v počítačích a údajně nevyjasněná sexuální orientace.

Krátce po oznámení WikiLeaks, že zahajuje denní zvěřejňování e-mailů, vydala agnetura AP zprávu, že šéf WikiLeaks Julian Assange byl odříznut od internetu. Assange se už čtyři roky skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně kvůli podezření (jak jinak) ze sexuálního napadení dvou žen. Říká o sobě, že není fanouškem Trumpa, ale že je to Clintonová, kdo mu jde po krku. Zatím není jasné, kdo ho „vypnul“, a ekvádorská ambasáda odmítla zveřejnit jakékoliv informace.

WikiLeaks poté zveřejnil na twitteru tuto zprávu: "Julian Assange byl záměrně odříznut od internetového připojení. Uvedli jsme do chodu záložní plán.“ Co je tím myšleno, zůstává otázkou, ale Assange nebyl jistě jediný, kdo měl přístup k serveru s již hacknutými e-maily.

Clintonové prázdné sály

Média už dávno rezignovala na roli nezaujatého strážce demokracie a předvádějí zpravodajství, za jaké by se u nás nemuselo stydět ani Rudé Právo v době nejhlubší totality. Agenturám předstírajícím, že jsou jen "sběrači dat", a pouze zrcadlí veřejné mínění, už věří jen snílci. Proto nezbývá, než spoléhat na intuici a na vlastní oči. Zatímco na Trumpova shromáždění stojí voliči fronty a účastní se jich desetitisíce lidí (například v New Hampsire přišlo před pár dny 30 tisíc diváků), mítinky Clintonové zejí prázdnotou.

hill

Podle zfalšovaných oficiálních průzkumů (následujících po zveřejnění nahrávky ze šatny) by prý devět z deseti žen volilo Clintonovou (tento údaj otrocky přebírají i česká média). Na záběrech nadšených příznivců Donalda Trumpa na shromážděních však vidíme, že polovinu publika tvoří ženy, často s nápisem Trump na hrudi.

Hraje se o hodně, dost možná o všechno. A tak není vyloučeno, že útok na republikánskou kancelář v Severní Karolíně je jen začátek. Že budou vybuchovat další kanceláře, že jde o svého druhu Křišťálovou noc, tentokrát v americkém střihu. Více napoví až druhý výbuch - pokud k němu dojde.

Očekávané "říjnové překvapení", které tradičně provází poslední týdny prezidentských voleb, už známe – Byla jím zřejmě ona nahrávka. Je však otázkou, zda to není příliš mělké, umělé a odpudivé, a zda k němu nedošlo příliš brzy (volby jsou až za tři týdny). Čistě hypoteticky: Pokud Trumpa zastřelí, je několik scénářů, co bude následovat (nahradí ho jeho proradný zástupce Pence, nebo někdo úplně jiný...). Kdyby však byl Trump při atentátu jen lehce zraněn, stane se pak zcela jistě prezidentem.

Třetí a poslední TV debatu (19. 10.) povede postarší moderátor sanice Fox, bývalý nadšený člen Demokratické strany. Mnozí Trumpovi příznivci již dnes říkají, že se na to dívat nebudou, a vzhledem k nedůstojnému průběhu předchozích debat se jim není co divit. Ale – kdo ví? Poslední debata může být klíčová - a tentokrát má Trump nabito víc, než kdy předtím.

Některé sázkové kanceláře již nyní vypisují sázky na to, zda bude v roce 2017 Clintonová ve vězení. Kurz je velmi nízký, ale takový byl i předtím na Trumpa, než se pustil do volebního boje.

Není ani vyloučeno, že k volbám buď poprvé v historii nedojde (budou odsunuty jako v Rakousku), nebo se staneme svědky nepředstavitelných volebních podvodů, mnohem větších, než v roce 2000, kdy zvítězil George W. Bush. Průběh tehdejších voleb ukázal, že je americký systému pouhou parodií na demokracii, a odhalil dosud nevídané možnosti manipulativních zásahů do jejich průběhu. A to šlo jen o slabý odvar toho, co se děje nyní - ač se teprve blížíme do finále.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…