Jan Bureš: Americké akcie konečně našly půdu pod nohama

27.08.2015 10:29

Americké akcie po šesti dnech propadů konečně našly půdu pod nohama a prudce vzrostly. A to nehledě na skutečnost, že čínské akcie zatím spíše než raketový obrat předvádí šlapání vody na místě.

Jan Bureš: Americké akcie konečně našly půdu pod nohama
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Americkým trhům včera bezesporu pomohla také silná domácí čísla. Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v červenci výrazně vzrostly (a to i ve své jádrové složce). A to jen podporuje zprávu o lepšících se průmyslových objednávkách, kterou již předznamenala americká podnikatelská nálada (ISM v průmyslu). Vyhlídky americké ekonomiky pro konec roku tak zatím, pokud si odmyslíme Čínu, nevypadají vůbec špatně.

Americkým trhům včera pomohl také šéf newyorského Fedu Dudley. Toho zjevně nedávné propady akcií znervózňují a proto mu “zářijový růst sazeb nepřijde tak lákavý jako před několika týdny”. Současně ale dodal, že si přeje, aby byl Fed nakonec schopen zvýšit sazby do konce roku. I tak ale trhy vzaly jeho komentáře jako ujištění, že Fed nakonec může být ve svých rozhodnutích flexibilní (v závislosti na stupni eventuální čínské nákazy).

Podobné ujištění nabídl na druhé straně Atlantiku Peter Praet z ECB. Podle něj poslední vývoj na trzích snižuje šance na dosažení dvouprocentního inflačního cíle ECB v dohledné budoucnosti. A to si myslíme i my. Inflace v eurozóně při současných cenách ropy na začátku příštího roku stěží překoná 1 % a pak může jít opět dolů. Praet připomněl, že ECB je v takovém případě ochotna jednat - tedy pravděpodobně zesílit současnou měnovou expanzi. Něco takového podle našeho názoru není v tuto chvíli na pořadu dne. Komentáře Praeta tak vnímáme spíše jako verbální intervenci proti nedávným silným ziskům eura na frontě s dolarem.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.