Jan Bureš: Británie ve znamení teroru a brexitu

23.03.2017 12:07

Teroristický útok v Londýně měl včera na trzích pouze krátkodobý dopad. Libra své ztráty po počátečním tlaku rychle smazala, výnosy dluhopisů již po pondělním propadu spíše hledaly pevnou půdu pod nohama a podobně na tom byly i akciové trhy, které se po pondělním výprodeji v americkém obchodování postupně stabilizovaly.

Jan Bureš: Británie ve znamení teroru a brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Investoři ale z Británie jen tak oči nespustí. Theresa Mayová příští týden nastartuje maraton dvouletých ostrých jednání o brexitu spuštěním článku 50. Výchozí pozice Británie a zbytku Unie nevypadají nijak optimisticky. Obě strany jsou zdá se připravené na alternativu “rozchodu” bez plynule navazující obchodní dohody. Ta ale pro řadu podniků v Británii může znamenat problém. V Evropské unii končí skoro polovina britských vývozů a plán Theresy Mayové počítá s tím, že Británie opustí jak vnitřní trh, tak celní unii.Bez nové dohody s EU by se tak Británie dostala z hlediska přístupu na evropský trh do velice nevýhodné pozice - horší než má dnes například Turecko. I proto vyjednávací startovní pozice Theresy Mayové vůči EU není příliš dobrá a těžko zachová britským podnikům dobrý přístup na evropský trh bez výraznějších ústupků v rámci nové dohody.

Takový přístup ale zase může být trnem v oku některým konzervativním poslancům a advokátům brexitu, kteří chtějí, aby měla Británie možnost vyjednat si super-výhodné obchodní smlouvy se třetími stranami. Pokud by členství na vnitřním trhu a v celní unii jednoduše nahradila nová komplexní obchodní dohoda mezi EU a Británií, nebude mít Theresa Mayová třetím stranám moc co nabídnout.

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…