Jan Bureš: Dobrá zpráva pro Česko, nálada v eurozóně se zlepšuje

23.10.2015 14:15

Nálada mezi podnikateli v eurozóně (PMI) se vylepšuje a ukazuje na pokračující expanzi eurozóny. To je dobrá zpráva i pro Česko a ostatní ekonomiky ve středoevropském regionu. Dnešní čísla ale pravděpodobně nebudou dostatečně pádným argumentem pro ECB, aby upustila od záměrů zrychlit a natáhnout politiku tištění peněz. I proto nečekáme, že pomohou euru smazat šrámy utržené po včerejší smršti holubičích výroků Maria Draghiho z ECB.

Jan Bureš: Dobrá zpráva pro Česko, nálada v eurozóně se zlepšuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Při pohledu do struktury podnikatelských nálad je vidět, že se lépe daří na domácí trh orientovaným službám, zatímco nálada v průmyslu zaostává. Produkce v průmyslu rostla nejpomalejším tempem za posledních pět měsíců především kvůli pomalejší poptávce na zahraničních trzích. Ta je patrnější zejména v německé ekonomice, která má jednu z nejsilnějších obchodních vazeb na Čínu v rámci eurozóny. Naopak služby těží z dlouhodobějších pozitivních trendů na trhu práce, které v řadě evropských zemí konečně přináší ovoce v podobě opatrně zrychlujících mezd.

I na trhu práce je nicméně vidět rozdíl mezi službami a průmyslem. Zatímco služby vytvářejí nová pracovní místa nejrychleji za posledních pět měsíců, tak v průmyslu se tvorba míst propadla na osmiměsíční minima. Průmyslové podniky také začínají opět zlevňovat svoji produkci, což ukazuje, že bezprostřední inflační tlaky zatím zůstávají nízké.

Důležitým pozitivním závěrem je, že čísla vesměs potvrzují náš výhled na růst v eurozóně na 1,5 % pro rok 2015. Jinými slovy, čínská rizika zatím v evropských číslech nenatropila větší škodu. To se ale samozřejmě může časem měnit.

Jan Bureš
hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…