Jan Bureš: Evropa nehledě na tržní napětí dál roste

12.02.2016 16:37

Eurozóna v závěru roku rostla pěkným tempem (1,5% meziročně). Nárůst napětí v Číně a ani tržní volatilita tak zatím nezpůsobují evropským ekonomikám vážnější problémy. Jedná se ale o zpožděné číslo a je třeba si uvědomit, že pravé prodejní “peklo” a eskalace napětí začaly na trzích až v tomto roce.

Jan Bureš: Evropa nehledě na tržní napětí dál roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Varovným prstem může být také velice slabý výsledek prosincového průmyslu v Evropě. Ukazuje na to, že ke konci kvartálu se mohla mezi průmyslovými exporter situace zhoršovat.

Stabilní kotvou evropského růstu zůstává Německo, které vytrvale míří vpřed tempem okolo 1,5%. Podle komentářů statistického úřadu německé ekonomice hodně pomohla v závěru roku vláda a také německý spotřebitel, který těží z dobrého vývoje na trhu práce. Dobrou zprávou je, že se daří také investicím, svižně jede vpřed stavebnictví. Na druhou stranu v útlumu pravděpodobně trochu zůstává vývoz, na což ukazují i překvapivě špatné prosincové výsledky německého strojírenství.

Z dalších ekonomik roste Francie zhruba podle našich očekávání (0,2%/1,3%) a velice pozitivně překvapuje dál Španělsko (0,8%, 3,5%). Zklamáním ale zůstává znovu Itálie (pouze 0,1%/1,00%). Ta je v tuto chvíli se svými problémy v bankovním sektoru v pravém slova smyslu Achillovou patou eurozóny.  Náš výhled pro evropský růst vzhledem k dobré kondici spotřebitelů v řadě ekonomik zůstává pozitivní - sázíme na tempo 1,6% v tomto roce.  Hlavním strašákem je další eskalace čínské krize - taková, která by vedla k výraznější devalvaci juanu a prudkému ochlazení druhé největší světové ekonomiky.  V takovém případě by finanční napětí dál výrazně rostlo,a to by pro slabší články eurozóny v čele s Itálií bylo velice nepříjemné.

A i proto pravděpodobně nebude ECB na svém březnovém zasedání přikládat dnešním dobrým číslům příliš velkou váhu a opět uvolní měnovou politiku. Z podobného důvodu nevidíme dnes výraznější reakci na dobra čísla na dluhopisových trzích ani na eurodolaru.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…