Jan Bureš: Italské referendum - na co se připravit?

02.12.2016 10:57

O víkendu proběhne klíčové ústavní referendum v Itálii, které v případě neúspěchu může skončit pádem vlády Matea Renziho a ve finále teoreticky až vypsáním předčasných voleb. To by nebylo nic příjemného především pro italské banky, které se pokoušejí pročistit bilance od špatných úvěrů a lovit na trzích dodatečný kapitál. Na co se o víkendu dívat a co rozhodne o tom, jak si výsledky referenda přeloží trhy?

Jan Bureš: Italské referendum - na co se připravit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Pokud budou změny ústavy v referendu zamítnuty (náš hlavní scénář), očekáváme že minimálně první reakce trhů bude negativní. Klíčové ale bude sledovat další politický vývoj po referendu - pravděpodobnou rezignaci premiéra Renziho, hledání dočasného nástupce a eventuální vypsání nových předčasných voleb. Pro trhy by bylo do jisté míry úlevou, kdyby účast v referendu (v případě negativního výsledku) byla nízká a prezident Mattarella jako dočasného premiéra vybral opět Renziho. Bezesporu uklidňujícím dojmem by zapůsobilo také pozdější vypsání předčasných voleb - pokud mají být vypsány, pro trhy platí čím později, tím lépe.Důležité také je, aby se přechodné vládě mezitím podařilo znovu změnit volební zákon a upustit v něm od většinových prvků - při stávající podobě je riziko vzniku silné populistické vlády po nových volbách příliš vysoké.

Zkušení investoři a tržní hráči ale samozřejmě ví, že zatímco politická jednání jsou pomalá, tak trhy jsou rychlé a potřebují si udělat obrázek hned. Řada z politických hádanek (předčasné volby, volební zákon) zůstane delší dobu nezodpovězena. Pro trhy tedy bude bezprostředně klíčové především to, zda nová politická nejistota výrazně neohrozí restrukturalizační plány italských bank. Řada z nich již dnes horko těžko na trhu loví nový kapitál. Klíčové bude sledovat, zda ratingová agentura DBRS nesrazí po referendu italský rating do “béčkových” vod - to by mohlo zesláblým italským bankám zdražit financování. Uvidí se také, jak v eventuální politické nejistotě trhy přijmou restrukturalizační plán největší italské banky Unicredit (13.12.). Na druhé straně tu je ale ECB, která na svém zasedání (8.12.) může brzy novými opatřeními jakékoliv eskalující napětí na italském trhu mírnit.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …