Jan Bureš: MMF vyzdvihuje levnou ropu

23.12.2014 13:58

Stabilizace cen ropy pomohla v uplynulých dnech k viditelnému zlepšení nálady na ruském trhu. Černému zlatu včera nepodřezaly větev ani výroky saudského ministra pro ropu Ali Al-Naimiho, který přiznal, že OPEC nesrazí produkci ani, kdyby cena ropy spadla k 20 dolarům za barel.

Jan Bureš: MMF vyzdvihuje levnou ropu
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Souběžně včera Mezinárodní měnový fond upozornil, že nižší cena ropy bude pro globální ekonomiku příznivá a měla by k růstu světové ekonomiky přispět 0,3 až 0,8 procentními body. Nejvíce podle MMF pomůže velkým rozvíjejícím se ekonomikám, které jsou více závislé na dovozu ropy - především Číně a Indii. Eurozóně pomůže o něco méně, ale stále více než Spojeným státům - ty již v dnešní době nejsou v součtu tak velkým čistým dovozcem. MMF naopak varuje před přeceňováním rizik a odlivem kapitálu z řady ropných exportérů - především z Ruska, Nigérie a Venezuely.

Střední Evropa patří naštěstí do skupiny čistých dovozců, kde bude celkový efekt v součtu pozitivní. V nedávné analýze (http://www.csob.cz/WebCsob/Data/flash/2014/F_141215.pdf) jsme odhadovali, že českým domácnostem se díky levnější ropě zvýší reálné příjmy v roce 2015 zhruba o 0,2 %. Fenomén levnější ropy by měl přinést i trvalejší body průmyslu. Nemělo by se ale ve finále jednat o příspěvek k růstu vyšší než několik desetin procentního bodu. Ty podle nás v příštím roce do velké míry vykompenzuje slabší poptávka z Ruska, kde pro rok 2015 očekáváme nástup relativně hluboké recese.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…