Jan Bureš: Měnová expanze od Pekingu po Frankfurt

02.03.2015 13:14

Čínská centrální banka si díky klesající inflaci podobně jako řada jiných centrálních bank může dovolit dál uvolňovat měnové kohouty.

Jan Bureš: Měnová expanze od Pekingu po Frankfurt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Na víkendovém zasedání snížila roční sazbu o dalších 25 bps. I když čínské akciové trhy reagují pozitivně, pozitivní kombinace levnější ropy a volnějších měnových podmínek zatím nenastartovala mezi čínskými podniky žádnou vlnu euforie - barometr podnikatelské nálady v průmyslu dál zůstává v negativních vodách (pod úrovní 50 bodů).

Měnovou expanzí žije take Evropa. Tento týden budou trhy sledovat zasedání ECB a další vývoj komplikovaného trojúhelníku vztahů Berlín, Brusel, Athény. ECB na svém čtvrtečním zasedání pravděpodobně bude čelit palbě technických dotazů ohledně implementace masivního kvantitativního uvolňování, které startuje tento měsíc. Zásadní otázka se bude točit kolem toho, zda ECB nakonec vůbec bude schopná sehnat na trhu dluhopisy za 60 mld. euro měsíčně. Plánované obejemy totiž především v případě ekonomik jako Německo nemusí být vůbec jednoduché na trhu sehnat.

V případě Řecka se zase pozornost soustředí na přetahovanou ohledně požadovaných reforem. Podle posledních vyjádření šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema, ministři financí potřebují vidět, že Řecko skutečně začíná implementovat první dohodnuté reformy. Jinak v březnu těžko uvolní potřebné prostředky. K ničemu podobnému se ale v Athénách zjevně neschyluje a výnosy tamních dluhopisů míří znovu vzhůru.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…