Jan Bureš: Řecký dluh dál poroste

06.05.2015 10:28

Nová prognóza Evropské komise věští eurozóně i Evropské unii lepší časy. Především díky lepšímu apetitu spotřebitelů má euro-klub v tomto roce růst o 1,5 %. To je v souladu i s našimi předpoklady, a pokud máme pravdu, eurozóna poroste nejrychleji za posledních pět let. Poveze se na vlně levnějších cen ropy, masivní měnové expanze, ale také úspěšných reforem některých zemí jižního křídla. Jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik v tomto roce má být kupříkladu Španělsko, kde by se dynamika růstu mohla blížit 3 %.

Jan Bureš: Řecký dluh dál poroste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Ne všude je ale tak veselo. Evropská komise snížila odhad řeckého růstu, který by neměl v tomto roce překonat 0,5 %. A i kvůli tomu je pravděpodobné, že dál poroste veřejný dluh Řecka. Podle původních předpokladů měl přitom již pozvolna klesat ze 176 % HDP na 170 % HDP. A právě velikost řeckého dluhu znovu v tuto chvíli vyostřuje napětí na řeckých trzích.Mezinárodní měnový fond sice včera popřel, že by tlačil na to, aby země eurozóny odpustily Řekům část dluhu. Je ale jasné, že MMF začíná hrát ve vyjednáváních tvrdou hru. Podle dalších zdrojů blízkých jednání trvá MMF na všech reformních bodech (včetně nižších penzí a reforem trhu práce) a není připraven Athénám na rozdíl od některých ministrů financí eurozóny nabídnout prakticky žádné ústupky. Zdá se tedy, že pokud by chtěl Brusel Athénám některé cíle rozmělnit, bude muset na oplátku buď Řekům sám část dluhu odpustit anebo navýšit svoji současnou pomoc. Ani jedno z toho není moc pravděpodobné a tvrdší hra MMF tak bezesporu šanci na brzkou dohodu s Řeckem snižuje.

Trhy to chápou zatím stejně. Řecké akcie ztratily včera skoro 4 % a výnos desetiletého dluhopisu vystřelil vzhůru o 63 bps. Zajímavé ovšem je, že současně zůstává pod tlakem i bezpečný německý bund. Řecký strach v posledních dnech zatím nevyvolává výraznější únik do bezpečí.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla