Jan Bureš: Trhy čekají na výsledky hloubkové prověrky bank

23.10.2014 13:05

Včera na trhy unikly první spekulace ohledně výsledků hloubkových prověrek evropského bankovního sektoru. Ty má ECB zveřejnit tuto neděli. Podle agenturních zpráv se ale spekuluje o tom, že by testy nemělo projít až 11 větších bank (zhruba 10 % z celkového počtu testovaných). ECB se zatím snaží před spekulacemi a úniky informací trhy varovat. Výsledky prý ještě ani nebyly doručeny konkrétním bankám a do neděle nebude jejich finální podoba známa - jinými slovy, požadavky na kapitálové záplaty se ještě mohou na poslední chvíli měnit.

Jan Bureš: Trhy čekají na výsledky hloubkové prověrky bank
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

Banky, které hloubkovou prověrkou ECB neprojdou, budou muset do čtrnácti dnů předložit ECB plán, jak zalepit kapitálové díry. Čtrnáct dní by měla být pro většinu z nich pravděpodobně dostatečná doba. Banky již totiž musely do ECB poslat předběžné plány pro případ, že by testy neprošly. Klasickou reakcí by měl být pokus sehnat kapitál na trzích (nebo od veřejných institucí). Mohou se ale také rozhodnout prodat aktiva nebo použít část zadrženého zisku z roku 2014. ECB naopak nechce připustit změny v modelech používaných pro ocenění některých aktiv.

Očekáváme, že prověrka bank v nadcházejících dnech udrží na trzích napětí. Až bude ale jasné, které banky testy neprošly a budou se pomalu rýsovat plány na doplnění potřebného kapitálu, mělo by polevovat. Ve finále by celé cvičení mělo pro bankovní sektor vyznít pozitivně. Poctivé bankovní prověrky a následné dolití kapitálu, jak ukazuje příklad USA, zpravidla vrací investorům důvěru.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…