Jan Čermák: Akcie mohou díky Iránu našlápnout k novým maximům

25.11.2013 16:47

Akciovým trhům, které jakoby ztratily jakéhokoliv přirozeného nepřítele, se daří.

Jan Čermák: Akcie mohou díky Iránu našlápnout k novým maximům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Minulý týden padly dvě magické hranice, když se americký akciový index Dow Jones ocitl nad magickou hranicí 16000 bodů, přičemž jeho respektovanější kolega index S&P500 zdolal kulatých 1800 bodů. Připomeňme, že již dříve německý index DAX pokořil magických 9000 bodů. Dodejme, že pro Dow Jones, S&P500 a DAX jsou to všechno samozřejmě nová maxima, přičemž tyto akciové indexy byly letos v plusu o přibližně 20 procent. Dnes přitom může být ještě lépe, neboť Írán uzavřel se Západem nadějnou dohodu, která sníží geopolitické riziko zahrnuté v ceně ropy a celkově vylepší vyhlídky pro mezinárodní obchod.

A právě ceny ropy, plynu a vůbec fosilních paliv jsou nedílnou součástí současných úspěchů hlavních akciových trhů. Objev břidličného plynu a rozmach jeho těžby v USA spolu s obrovskými investicemi vyspělých západoevropských zemí v čele s Německem do alternativních zdrojů elektřiny dokáží držet ceny energií na uzdě, ačkoliv globální ekonomika se vzmáhá.Vedlejším efektem větší soběstačnosti Západu v otázce energetických zdrojů je pak podstatně menší hrozba nestability na Blízkém východě pro evropskou a americkou ekonomiku. To se konec konců hezky ukázalo na konfliktu v Sýrii, který se globální ekonomiky prakticky nedotknul, přičemž samozřejmě padala silná slova o tom, že je potřeba potrestat použití chemických zbraní silou.

Ze strany cen komodit tedy akciovým trhům prozatím žádné riziko nehrozí a ty si mohou dále užívat výše popsaný pozitivní nabídkový šok. Pravda, období líbánek Západu s Íránem se může ze dne na den změnit a něco se může pokazit i v Iráku. Přesto, západní ekonomiky jsou dnes na takovou nepříjemnou eventualitu připraveny daleko lépe, než to mu bylo před deseti či dvaceti lety.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.