Jan Čermák: Držet krok se šlapajícím Německem není stale snadné

15.05.2014 10:22

Na pozadí velmi nízkých evropských inflačních dat, která bývají typická pro období recesí, dnes byla a ještě budou budou prezentována růstová čísla za první kvartál z většiny zemí EU, respektive eurozóny.

Jan Čermák: Držet krok se šlapajícím Německem není stale snadné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

Jako první obvykle zveřejňuje svá čísla Francie, následovaná Německem. Tyto dvě ekonomiky přitom reprezentují polovinu výstupu eurozóny, takže investoři si mohou udělat dost dobrý obrázek o tom, jak může dopadnout výsledek za celou měnovou unii. Předběžná čísla z Francie a Německa vypadají smíšeně - zatímco Francie potvrdila (mezikvartální) stagnací pověst nemocného muže, tak naopak německá ekonomika se ukázala opět v dobré kondici, když růst činil velmi solidních 0,8 % (meziročně pak 2,3 %). I toto čtvrtletí tedy potvrzuje to, co je zjevné již několik let: mezi dvěma zeměmi, které tvoří jádro eurozóny, probíhá divergence na úkor francouzské ekonomiky, která má zjevné strukturální problémy.

Držet krok s německou ekonomikou je ovšem všeobecně dost obtížné, o čemž může vyprávět i domácí ekonomika, které se to posledních několik let vůbec nedaří. Je tedy dobré vidět, že i český růst konečně zrychluje (podle čerstvých dat činil růst 2 % meziročně) a tak alespoň v tempu růstu téměř srovnáváme s Německem krok. Vše je však relativní, neboť růst nám sice zrychlil, ale podíváme-li se na méně rozvinuté ekonomiky v regionu okolo nás - Maďarsko, Slovensko a Polsko - tak bohužel vidíme, že vpřed se lze pohybovat určitě rychleji.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…