Jan Čermák: Řecký porod s kleštěmi dává naději na happy-end a euroskeptici si mnou ruce

23.06.2015 10:05

Lepší antireklamu na euro, než tu co psal včera život, by euroskeptici nedokázali natočit a hlavně ani zaplatit. Posuďte sami…

Jan Čermák: Řecký porod s kleštěmi dává naději na happy-end a euroskeptici si mnou ruce
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Objektivně nesolventní Řecko, kvůli kterému svolali věřitelé v EMU narychlo na pondělí summit, obdrží z Atén potřebné podklady až ve dvě ráno, přičemž aby vše bylo ještě zmatenější, tak ve dvou e-mailech, neboť ten první obsahuje špatný návrh. Následně šéf šéfa kabinetu Evropské komise označí řecký návrh za dobrý základ k jednání, přičemž k tomu použije německé slůvko, jež v překladu znamená “porod s kleštěmi”. Na tato slova evropské akciové burzy reagují masivním posílením. ECB v poledne uvolní Řecku další 2 mld. euro (čti 55 mld. korun), neboť to je suma, která utekla z řeckých bank od pátku do víkendu. V jednu hodinu začíná jednání ministrů financí eurozóny o řeckém návrhu reforem, na které přijede ten řecký o 40 minut později, takže “stihne” jen pár minut. Přes všeobecný pokrok, který učinila řecká strana, požaduje německý ministr financí Schäuble (okamžité) zavedení kapitálových kontrol v Řecku. Návrh neprojde, neboť Schäublemu jeho řecký protějšek Varoufakis vysvětlí, že Řecko není jeden ostrov s jedním letištěm jako Kypr. Večer se pak koná summit politických lídrů eurozóny, přičemž před ním proběhnou spekulace, že bude zrušen, neboť vlastně není o čem jednat.Večer pak končí zdánlivým happy-endem, když hlavní aktéři rozdávají široké úsměvy, nicméně německá kancléřka realisticky uvede, že v několika následujících dnech zbývá udělat ještě spoustu práce, což přeloženo z diplomatického jazyka znamená, že zdaleka ještě není nic hotovo.

Řecký porod s kleštěmi tak bude pokračovat a to minimálně do konce tohoto týdne. Ale pozor v tuto chvíli se hraje na obou stranách kurzu. Na straně věřitelů bude třeba sledovat zejména vývoj názorů MMF a to v souvislosti s tím, že němečtí zákonodárci dali na vědomí, že eventuální dohodu podpoří pouze, pokud jí dá zelenou i fond. Na řecké straně je pak třeba věnovat pozornost tomu, jak vidí nastíněnou dohodu radikální členové vládnoucí Syrizy. Řečtí marxisté sice udělali menší ústupky, než věřitelé požadovali (navrhují zvýšení věku pro odchod do důchodu versus požadavek na okamžité snížení penzí), avšak i to se může části vládnoucí koalice zdát mnoho a vše se může i z řecké strany komplikovat.

Jinak řečeno řecká kauza hned tak nezmizí, ačkoliv evropské akciové trhy to už včera viděly jinak. Samostatnou kapitolou pak je úvaha, jak se v dlouhodobé stabilitě a atraktivitě eurozóny promítne záchrana Řecka, odehraje-li se v konturách nastíněných včera. Jaké poučení si pak asi ze všeho odnesou populisté ve Španělsku, radikální pravice ve Francii a severských zemích či třeba občané v kandidátských zemích měnové unie - tedy třeba u nás a v Polsku?

Jan Čermák, analytik ČSOB


 

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …