Jan Čermák: Summit EU - krok správným směrem, který zatím nic neřeší

12.12.2011 10:17

Při čtení novin a poslouchání televize by člověk nabyl dojmu, že to hlavní co přinesl další z řady klíčových summitů EU je vznik dvourychlostní Evropy.

Jan Čermák: Summit EU - krok správným směrem, který zatím nic neřeší
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Do rychlého pruhu se pak údajně po bok PIGS, Německa, Francie přidala řada dalších více či méně zadlužených zemí. K odpadlíkům alias potížistům zařazených do pomalého pruhu údajně patří země, jimž novináři vymysleli novou zkratku CHUKS (Czech, Hungary, UK, Sweden).

Tolik tedy novinářsko-politologická interpretace summitu, nyní ale rychle k tomu opravdu podstatnému, a to je, jak vyhodnotí summit trhy, neboť již průběhu tohoto týden máme na krku několik velkých aukcí vládních dluhopisů, a to bohužel i zemí z toho nejostřeji sledovaného jízdního pruhu E(M)U, který vede Itálie a Španělsko. V krátkosti řečeno trhy bude asi nejvíce zajímat to, co na summitu přislíbeno nebylo a co šéf Bundesbanky po několikáté znovu odmítl -
a totiž větší angažovanost ECB při hašení požáru a trzích dluhopisů v eurozóně. Dohoda eurozóny o tom, že se rychle dohodne na fiskální unii koučované rozpočtově odpovědným Německem je sice unikátním počinem, avšak těžko přinutí evropské banky k tomu, aby zítra v aukci koupily italský vládní dluhopis.

Nicméně přejme si, aby to tento týden nebyly jen aukce vládních dluhopisů v eurozóně, které vymezí i ostatním trhům mantinely obchodování. Nakonec i ostatních událostí by mělo být v tomto týdnu dost. V úterý například zasedá americká centrální banka a i když se žádný zásad od Fedu tentokrát neočekává, pak i čistě neutrální postoj může přinést významnou reakci trhů. A konečně v průběhu čtvrtka budou zveřejněny jak v eurozóně, tak v USA poměrně důležité předstihové ukazatele podnikatelských nálad.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…