Jan Urbach: Clintonová může svět vtáhnout do třetí světové války

01.05.2016 17:56

Podle autorky životopisu Hillary Clintonové Diany Johnstoneové vítězství "demokratky" v prezidentských volbách může mít za následek rozpoutání třetí světové války. Uvedla to v závěru týdne zveřejněném rozhovoru pro italský web Il Giornale.

Jan Urbach: Clintonová může svět vtáhnout do třetí světové války
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Johnstoneová říká, že jako ministryně zahraničí zahájila Hillary jednu z nejvýbojnějších kapitol v dějinách americké zahraniční Již v roce 2003 podpořila útok na Irák. Jako státní tajemnice zatáhla Spojené státy do války v Libyi. Dokonce i nyní má názor, že tenkrát nedopadlo všechno správně pouze kvůli tomu, že USA měly jednat ještě agresivněji. Její role v destabilizaci Blízkého východu se prý dá jen těžko podcenit. Po všech zkušenostech vystupuje pro vpád do Sýrie proti prezidentu Asadovi, říká v rozhovoru Johnstoneová. Agentura Sputnik z rozhovoru vybírá její poznámku, že Clintonová také zastává protiruské názory. Johnstoneová se domnívá, že tento názor pramení z „agresivní stránky amerického snu." Říká, že Vladimir Putin stal zjevnou překážkou pro USA na cestě získání ekonomické kontroly nad obrovskými ruskými zdroji. Navíc existuje i jiné vysvětlení nepřátelského vztahu k Rusku. USA nechtějí připustit jeho sblížení s Evropou, a nynější americká zahraniční politika je zaměřena na vytvoření nové „železné opony."Vcelku se dá dnešní postoj Clintonové označit za „neokonzervativní." „Máme důvody, abychom se obávali její „aktivní činnosti," její schopnosti používat vojenskou sílu místo diplomacie, jejího dualistického vnímání světa, který dělí na „přátele" (ti, kdo podporují USA) a „nepřátele" (může to být kdokoli, v závislosti na okolnostech). Bude pokračovat v posílení vojenské moci NATO, namířené proti Rusku, do takové míry, že se každý incident může stát začátkem třetí světové války," je přesvědčena Johnestoneová.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.