Jan Urbach: Právo a spravedlnost drtivě v čele průzkumu

24.05.2016 15:14

Rozhodně neradostnou zprávou pro kritiky současné vlády v Polsku jsou včera zveřejněné výsledky průzkumu potenciálních květnových parlamentních voleb. Vládnoucí Právo a spravedlnost by totiž volby vyhrálo ziskem 39 procent. Občanská platforma by získala 17 procent hlasů a liberální Moderní 11 procent hlasů. Do dolní komory polského parlamentu – Sejmu – by se dostalo ještě hnutí Kukiz'15 – hlas by mu dalo 7 procent Poláků.

Jan Urbach: Právo a spravedlnost drtivě v čele průzkumu
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Pro Jaroslawa Kaczyńského, předsedu vládnoucí strany, je ale nejdůležitějším poselstvím průzkumu, že zatímco navzdory mediálnímu tlaku jeho strana stoupá a opozice zaznamenává pokles. Ve výsledcích průzkumu renomované firmy se dále objevují Svaz demokratické levice a Polská lidová strana se 4 procenty a strany KORWiN a Razem po 2 procentech podpory Dříve parlamentní Tvé hnutí, navazující na „cirkusové“ Hnutí Janusze Palikota, má potom nulovou podporu.

Přitom ještě nedávno s ním bývalý prezident A. Kwaśniewski počítal jako jedním ze základů nové levice. O iluzích panujících mezi mnohými polskými politiky v souvislosti s výsledky tohoto průzkumu svědčí požadavek lídra liberální strany Moderní Ryszarda Petru na vypsání předčasných parlamentních voleb již necelý rok po konání předchozích o naprosté ztrátě politické soudnosti. Reprezentativní průzkumy ukazují, že Polsko není jen kavárenská „elita“ z Varšavy.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …