Jan Urbach: Právo a spravedlnost stále ve vedení

28.06.2017 11:12

Pokud by se v Polsku konaly parlamentní volby tuto neděli, získala by strana Právo a spravedlnost 34 procent podpory, Občanská platforma 23 procent. Vyplývá to z posledního průzkumu společnosti IBRIS pro deník „Rzeczpospolita“.

Jan Urbach: Právo a spravedlnost stále ve vedení
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jaroslaw Kaczyński

Před měsícem v totožném průzkumu měla vládní strana vedená Jaroslawem Kaczyńským stejnou podporu. Naopak Občanská platforma, hlavní opoziční strana, za toto období spadla o tři procentní body. V lavicích Sejmu, dolní parlamentní komory, by zasedli ještě poslanci hnutí - Kukiz'15 s podporou 10 procent (pokles o 4 procenta), Svaz demokratické levice vzrostl o 1 procento na 7 procent, Moderní spadli o dvě procenta na 6 procent a jako poslední by se uplatnila Polská lidová strana s 5 procenty (nárůst o 1 procento).

Mimo parlament by zůstala levicová strana Razem a z pravice Kongres nové pravice. Podle průzkumu by volební účast byla 53,3 procenta. Dlouhodobý trend podpory vládní strany i opozice ukazuje na neracionální jednání „nesmiřitelné“ opozice. Nepomáhají ani avanturistické pouliční akce, jako třeba opakované snahy znemožnit Kaczyńskému návštěvu místa odpočinku Lecha Kaczyńského na Wawelu v Krakově nebo varšavské útoky na průvod připomínající oběti havárie u Smolenska. Poněkud vše připomíná známé „psi štěkají, karavana jde dál“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…