Jan Zavřel: Proč všichni lžou? (7. část)

20.08.2016 7:35

Co dodat na závěr ke kauze Metropolitního spořitelního družstva (MSD)?

Jan Zavřel: Proč všichni lžou? (7. část)
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

K datu koordinovaného útoku státních institucí tj. k 30.4.2013 bylo MSD dynamickou prosperující společností s poměrovými ukazateli srovnatelnými s velkými bankami. Na základě výročních zpráv za rok 2012 a dílčích ekonomických výsledků v průběhu roku 2013 lze vypočítat tyto parametry:

Zisk po zdanění na jednu korunu aktiv měla KB ve výši necelé 2 haléře a MSD rovněž ve výši necelé 2 haléře. KB zaplatila daň necelých 17 % ze zisku před zdaněním oproti tomu MSD necelých 20 % ze zisku před zdaněním. V KB za rok 2012 vydělali její akcionáři z každé investované koruny 14 haléřů, v MSD vydělali členové družstva z jedné koruny 18 haléřů. KB měla ke konci roku 2012 klasifikované pohledávky (sledované až ztrátové) ve výši 7,3 % z poskytnutých úvěrů, MSD mělo tento ukazatel ve výši 2,4 % poskytnutých úvěrů. Meziroční přírůstek aktiv 2011/2012 činil u KB 4,4 %, MSD v uvedeném období rostlo o 100 %. Co se kapitálu týká, vykazovala KB k 30. 6. 2013 kapitálovou přiměřenost ve výši 16,2 % (minimum je 8 %), MSD by po realizaci navýšení kapitálu schváleného na dubnové členské schůzi dosáhlo kapitálové přiměřenosti 12,3 %. (Schválené navýšení členové družstva nerealizovali vzhledem ke koordinované akci ČNB a VSZ Praha, která vedla k zastavení činnosti MSD a blokaci všech jeho účtů.) Likvidní prostředky měla KB na úrovni 28 % z aktiv, MSD mělo k 30. 4. 2014 likvidních 26 % aktiv.

https://lh4.googleusercontent.com/3c2Dlsb85hbdUJ1Vs8N-ZQ2TOPtf6RqR-sGcXlF4my9ncPkX5aHTqzMb6pTVE72ED8sLHj4l8EAbCzqSl2BmLqBt5ZvVs96Jh-zRnBtG6PyF7beA-GVRKND0JXqKmcoe4vyk9FtMDtDsYUEWQw

Na základě skutečností uvedených v předchozích článcích lze konstatovat, že prospěch z celé kauzy MSD měli:

  • ČNB získala odstrašující příklad pro prosazení zákona v poslanecké sněmovně na omezení činnosti družstevních záložen na hranu jejich likvidace.
  • VSZ Praha získalo velký případ pro posílení své „pečlivě“ budované image „Cattani v sukních“.
  • Malé a střední banky a družstevní záložny se zbavily nežádoucí konkurence. Z malých bank odtékaly měsíčně do MSD desítky milionů Kč.
  • Investoři do půdy se zbavili subjektu, který byl schopen financovat nákup půdy ve stovkách milionů korun. (Za povšimnutí stojí skutečnost, že předmětem všech osmi úvěrů uvedených v obžalobě byl právě nákup nemovitostí a developerské projekty.)
  • Investoři do akvizic podniků se zbavili konkurenčního subjektu schopného financovat tyto akvizice.
  • Obchodníci s pohledávkami se dostali k nebývalé příležitosti jak zbohatnout na úkor FPV. Dokladem toho, že majitelé pohledávek původem z MSD vymáhají až 100% úvěrů, lze nalézt například v článku České pozice ze dne 14. 6. 2016 „Kauza padlé záložny: Jakou roli hrála v ovládnutí Sportenu?“ (Tento článek je jinak dokladem novinářských praktik založených na 30% pravdy, 30% novinářské intuice a 40% naprostých nesmyslů)

Nabízí se tento scénář, pro který svědčí řada v předchozích článcích uvedených do sebe zapadajících nepřímých důkazů:

a.               Asociace družstevních záložen se více jak 2 roky brání proti ČNB a MF ČR ve věci prosazení zákona na omezení činnosti družstevních záložen.

b.               Někdo zjistil, že likvidace MSD je prospěšná širokému spektru zájemců.

c.                Někdo zadal pokyn FAU MF typu „hlídejte je, však ono se něco najde“. V každé finanční instituci se vždy „něco najde“.

d.               FAU MF a ČNB snadno získávají spojence ve VSZ Praha.

e.               Rozjíždí se akce, ve které se argumentuje v kruhu a ze které není úniku. VSZ Praha se opírá o správní řízení ČNB a ČNB argumentuje vyšetřováním PČR.

f.                ČNB přeci zjistila naprosté selhání řídícího a kontrolního systému MSD.

g.               VSZ Praha přeci vyšetřuje zločin s desítkami případů nejméně od roku 2010.

h.               Zvolený princip je naprosto jednoduchý. Státní orgány „využijí“ své moci a zablokují MSD veškeré volné finanční zdroje a zakážou mu výdělečnou činnost. Mediálně podporují run na MSD. A pak už jen 8 měsíců čekají, než MSD zkrachuje.

i.                 Koordinovaným úsilím VSZ Praha a ČNB jsou nastaveny podmínky, které by nepřežila žádná banka na světě. Na příkladu České spořitelny by to znamenalo v poměru k její velkosti zablokovat cca 130 miliard Kč na jejich účtech, zablokovat cca 20 miliard Kč na účtech klientů České spořitelny, kteří čerpali úvěry za posledního půl roku a ze dne na den jí zakázat přijímat vklady a poskytovat úvěry. Vydržela by 8 měsíců?

j.                 A někdo do celé kampaně zapojil i tisk a veřejnoprávní média jejich přičiněním došlo i k výraznému snížení hodnoty pohledávek MSD za jeho dlužníky. Kdo by si dovolil vinit VSZ Praha a ČNB ze lži? Vždyť přeci MSD zkrachovalo!

Bez zajímavosti ani není, že dnes jsou všichni vrcholoví aktéři této kauzy mimo své posty. Jako první odešel ředitel FAU MF pan Milan Cícer. Po něm opustila VSZ Praha paní Daniela Smetanová. A dnes už není ve své funkci ani guvernér ČNB pan Milan Singer.

Na závěr zbývá jen otázka: Jsou ještě v České republice nezávislé soudy? Pevně věřím, že jsou. Koho však bude zajímat výsledek soudu vynesený u tak „složitého“ případu za 5 až 10 let?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…