Jan Ziegler: Ruská televize posílá Židy ven a Putin je ubožák

13.04.2014 12:12

Normální člověk si pomyslí, že antisemitismus ve státní televizi je po zkušenostech s holocaustem pasé. Omyl, v Rusku je to možné. Terčem honu provládní televize a jiných médií se stal židovský spisovatel Viktor Šenderovič za to, že Putinovu olympiádu v Soči přirovnal k té Hitlerově v Berlíně v roce 1936. Otevřeně byl napadán za to, že je Žid.

Jan Ziegler: Ruská televize posílá Židy ven a Putin je ubožák
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Tento případ dobře popsal v Reflexu č. 13 v článku Heil Putin ruský novinář Kirill Ščelkov. Viktor Šenderovič zveřejnil na webových stránkách rozhlasové stanice Echo Moskvy komentář, ve kterém napsal, že Hitler a Putin zneužili olympijských her pro své politické a ideologické cíle. Můžeme s tím souhlasit či nesouhlasit, na to má každý člověk právo. Čekal bych věcnou polemiku o podstatě zmíněného textu, rozbor toho, kde se pan Šenderovič mýlí.

Místo toho mu hlavní televizní zprávy státní věnovaly velkou pozornost v jiném duchu. Viktor Šenderovič prý zradil svoji vlast, je Žid, pracuje pro světový sionismus a pro takové není v pravoslavné a vlastenecké ruské společnosti místo.

Začaly silné tlaky ne jedno z posledních nezávislých médií - rádio Echo Moskvy, aby článek stáhla a Šenderoviče vyhodila. Vedení stanice se naštěstí nebojí a tento brutální nátlak odmítlo. Poslanecká frakce Putinovy vládnoucí strany Jednotné Rusko dokonce ve Státní dumě žádala posílení cenzury.

I v České republice vychází hodně kritických článků na adresu prezidenta Miloše Zemana. To je v pořádku a je nemyslitelné, aby kvůli tomu někdo žádal cenzuru. V skutečně demokratické společnosti je samozřejmé, že i hlava státu se může bez následků kritizovat. I proto byl v České republice již před časem zrušen v trestním zákoníku paragraf o urážce prezidenta republiky. Je fakt, že i za I. republiky bylo hanobení prezidenta trestné, ale Tomáš Garrigue Masaryk to řešíval s nadhledem, například opakovaně u Jaroslava Durycha amnestií, takže dotyčný za „urážku majestátu“ nakonec souzen nebyl.

Ruský prezident Vladimír Putin je ovšem duševní mrzák a ubožák a tak jedním z jeho prvních činů bylo, že médiím zakázal karikatury o sobě. Co také čekat od komunisty - důstojníka KGB, že? Atmosféra v Rusku podle toho vypadá, jakékoliv vybočení z řady vyvolává štvanice na člověka. Je přece šílené, když státní televize hlásá de facto antisemitismus, nenávist k Židům s tím, že takoví lidé nemají v Rusku co dělat. Tradice pogromů, jak je vidět, v kremelské říši úspěšně pokračuje.

Když tedy člověk ví, jak to v Rusku vypadá se svobodou projevu, pak je úsměvná a drzá zároveň kritika Ukrajiny a Pobaltí za to, že vypínají vysílání ruské státní televize a upírají prý tamním ruským menšinám právo na svobodu informací. Nejsem přítelem takových opatření, ale Rusko, kde byly zlikvidovány desítky nezávislých televizí (naposledy stanice Dožď), rádií, novin a časopisů, nemá právo v takových případech útočit na druhé.

Putinovi čeští stoupenci a vůbec všichni by si měli uvědomit jedno, mohou kritizovat vládu, prezidenta atd. bez následků. V Rusku mohou skončit v lepším případě ve vězení, v horším prostřílení na ulici. Vždyť v putinovské éře byly z politických důvodů zavražděny desítky novinářů, pachatele policie většinou nedopadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …