Jan Ziegler: Rusko jde ekonomicky ke dnu jako Titanik

26.06.2015 18:54

Fakta jsou neúprosná, ruské hospodářství zrychlilo v dubnu propad na 4,2%. S tak černým scénářem žádný odborník nepočítal. Je to důkaz toho, že kremelská říše je kolos na hliněných nohou a jen tak se to nezmění.

Jan Ziegler: Rusko jde ekonomicky ke dnu jako Titanik
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

A bude ještě hůře, experti ze Světové banky předpovídají Rusku vleklou recesi. Kde hledat příčinu? Svoji roli jistě hrají i ekonomické sankce Západu kvůli ruské okupaci Krymu a podněcování konfliktu na východní Ukrajině. Ale hlavním důvodem je pokles cen surovin, na jejichž exportu je Rusko existenčně závislé – ropy a plynu.

Za to, že černé zlato je levnější než v loni v tuto dobu, může jeden z předních světových hráčů v oboru - Saudská Arábie, které se ovšem povedlo kouzlo nechtěného. Jako v té moravské lidové písni, kde myslivec střelil na lišku, ale trefil Maryšku. V tomto případě myslivec Saud vystřelil levnější cenou ropy na lišku- americké těžaře z břidlic, které chtěl zničit. Jenomže ve skutečnosti trefil Rusa Maryšku, která už téměř leží na bříšku. A Saudové hodlají nadále cenu ropy na světových trzích dále držet na současných kolem 65 dolarů za barel.

To je ovšem pro Rusko, které by potřebovalo, aby se tato suma vyšplhala nad sto dolarů, zoufale málo. Tato krutá pravda dosvědčuje, že ruská ekonomika je silně závislá na vývozu surovin. Takto ovšem nevypadá hospodářství vyspělých zemí, ale těch rozvojových, ke kterým má Rusko blíž, než si jeho fanklub dokáže připustit. Ovšem nemohou s tím nic dělat.

Současné ruské hospodářské potíže jsou jasným důkazem toho, že tamní ekonomika vyrábí nekonkurenceschopné zboží, které nemá na to, aby uspělo na vyspělých světových trzích. Proto musí spoléhat na vývoz ropy a plynu.

Této výrazné slabiny si je ruský prezident Vladimír Putin vědom, a chtěl to změnit. To se mu ovšem nepovedlo a evidentně stále nedaří a patří to k největším neúspěchům jeho kremelské éry. I premiér Dmitrij Medvěděv veřejně prohlásil, že Rusko čekají zlé časy a bude muset začít hodně šetřit.

Je pravdou, že nedávné průzkumy veřejného mínění prý ukázaly, že Putin má podporu 89% obyvatel Ruské federace. Něco jiného jsou však průzkumy (vůči těm ruským jsem navíc hodně opatrný) a realita. Jak prohlásil Sir Winston Churchill blahé paměti, že on věří jenom průzkumům, které sám zfalšoval. Realitou ovšem je překvapivý debakl Putinovy strany Jednotné Rusko Jeho kandidátům se ve volbách do rady pobaltské Kaliningradské oblasti nepodařilo získat ani jeden mandát, přitom ještě ve volbách do Státní dumy v roce 2011 zde pro ni hlasovalo 42,6 % voličů.

Chápu důvody, které vedly Západ k ekonomickým sankcím proti Rusku. Nicméně jejich zrušení by znemožnilo Putinovi svádět na ně problémy, které mají příčinu jinde. A pak by se ukázalo, že král je nahý.   

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …