Jan Ziegler: Tříkrálová sbírka pomáhá Čechům v nouzi a není určena pro migranty

12.01.2016 7:35

Adam Bartoš je profláklý člověk, který ze zoufalství na sebe upozorňuje jakýmkoliv způsobem. Tak nedávno zalhal, že tradiční akce Charity České republiky je určena pro imigranty. Není to pravda.

Jan Ziegler: Tříkrálová sbírka pomáhá Čechům v nouzi a není určena pro migranty
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Je třeba také objasnit, že Tříkrálová sbírka není řízena centrálně, ale je v kompetenci jednotlivých Diecézních charit a k ní náležejících oblastních a farních charit, k čemu vykoledované peníze využijí. Nabízím úryvek z tiskové zprávy Diecézní charity České Budějovice. „Výtěžek letošní sbírky bude určen převážně na zkvalitnění péče pro nemocné a staré lidi – mobility k nemocným lidem, nákup kompenzačních a zdravotních pomůcek. Oblastní a farní charity využijí vykoledovaných peněz na pomoc handicapovaným dětem a mládeži. To se týká Českých Budějovic, Soběslavi a Borovan. Další část výnosu sbírky půjde na rozvoj dětí a mládeže (nízkoprahová zařízení pro děti a mládež ve Zlivi, Týně nad Vltavou, Č. Budějovicích, Starém Městě pod Landštejnem atd.), včetně pomoci sociálně slabým dětem na volnočasové aktivity.

Oblastní a farních charity si také ponechají část sbírky pro tzv. krizový fond pomoci obyvatelům při mimořádných událostech (např. povodních), ale také na podporu lidí při životních tragédiích (náhlá úmrtí, vyhořelý dům) nebo pro občany, kteří se dostanou ne vlastní vinnou do obtížné životní situace.“

Jak je tedy patrné, Tříkrálová sbírka pomáhá hlavně místním potřebným lidem. Jenomže vyhlášenému antisemitovi Bartošovi, který mimo jiné prohlásil, že židovská otázka ještě nebyla konečně vyřešena, je to jedno, ke zviditelnění mu slouží každá lež či polopravda.

Ano, je pravdou, že na některých charitních webech se píše, že pomoc je určena migrantům a cizincům. Pro někoho je to možná neobratná formulace, ale součástí křesťanské tradice je pomoc lidem v nouzi bez ohledu na jejich náboženství, rasu či politickou orientaci.

Normálním lidem stačí obyčejný selský rozum, aby pochopili. Migrantů jsou u nás řádově desítky a výtěžek Tříkrálové sbírky se jich opravdu netýká. Pro ně uspořádala Charita

ČR jinou sbírku. Na ostatní cizince je určený zlomek peněz z tradiční charitní akce. To jsou ti, kteří nepřišli s touto migrační vlnou, ale žijí u nás delší dobu, mají u nás vyřízený trvalý pobyt s pracovním povolením a dostali se do problémů. Dále katolická charita pomáhá křesťanským uprchlíkům, kteří ze svých zemí uprchli před islámskými radikály ve strachu o vlastní život.

Ti už totiž u nás jsou.

A dobrá zpráva nakonec, i přes tuto zákeřnou nepřátelskou činnost první zveřejněné dílčí výsledky svědčí o tom, že vykoledovaných peněz je víc než loni. Takže neonacistu Bartoše čeká stejný konec jako v případě amerického konvoje, kdy jako osamělý vlk vyrazil proti němu s cílem ho zastavit. Samozřejmě se mu to nepovedlo. A stejně tak dopadne i nyní.             

Sbírku je možné podpořit také převodem na bankovní účet Tříkrálové sbírky číslo66008822/0800, variabilní symbol 777, vedený u České spořitelny, nebo zaslánímdárcovské SMS ve formě DMS KOLEDA na číslo 87 777 (Cena jedné DMS je 30 Kč, Charita obdrží 27 Kč).

Jak se rozdělují peníze z Tříkrálové sbírky

65 % zůstane v místních obcích nebo regionech prostřednictvím farních a oblastních charit

15 % využije na své projekty příslušná Diecézní Charita

10 % pomůže potřebným v zahraničí

5 % obdrží celostátní charitní projekty

5 % poslouží jako úhrada nákladů samotné sbírky

Zdroj: http://www.charita.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …