Jaroslav Endršt: Pokud podle Dolínka Segwaye šikanují obyvatele, je to díky neschopnosti Prahy 1

31.05.2016 12:07

Prohlášení Asociace Segway ČR k nepravdivým výrokům radního Dolínka ve vysílání ČRo Plus dne 30. května 2016 ve 21.35 hodin v pořadu Zprávy.

Jaroslav Endršt: Pokud podle Dolínka Segwaye šikanují obyvatele, je to díky neschopnosti Prahy 1
Foto: pixabay.com
Popisek: Segway, ilustrační foto

Asociace Segway považuje za nutné uvést na pravou míru nepravdivé vyjádření radního pro dopravu MHP Petra Dolínka, která zazněla v pořadu Zprávy ČRo Plus dne 30. května 2016 ve 21.35 hodin.

Není pravdou, že Praha neměla do přijetí Zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb., §60a Užívání osobního přepravníku, nástroje k regulaci Segway. Jezdci na Segway byli vždy povinni dodržovat maximální rychlost nepřesahující rychlost chůze. Přesto Městská policie rychlou jízdu nepokutuje a dodržování Zákona o provozu na pozemních komunikacích nevymáhá. Důvod této nečinnosti Asociaci není znám.

Dále nepravdivé vyjádření radního Dolínka k účinnosti Tržního řádu, Nařízení č. 8/2015 Sb. hl.m. Prahy, které podle něj platí pouze pro prodejce květin, sladkostí a upomínkových předmětů. Tržní řád jsou povinni dodržovat všechny podnikatelské subjekty bez výjimky, včetně provozovatelů Segway. Tržní řád jim výslovně zakazuje nabízet služby na ulici. Přesto jsou už tři roky v ulicích Na Můstku, Staroměstském náměstí a náměstí Republiky denně desítky prodavačů jízd na Segway, které Živnostenský odbor Prahy 1 nepokutuje a dodržování tržního řádu na svém území nevymáhá.

Členové Asociace Segway ČR nenabízí svoje služby na ulici, dodržují tržní řád i rychlost pohybu Segway při jízdě po pozemní komunikaci. Členové opakovaně nabízeli Praze 1 součinnost při vymáhání tržního řádu. Není jim znám důvod, proč Praha 1 i MHMP tento proaktivní přístup odmítly a proč nepřistupují ke všem provozovatelům stejně.

Pokud jsou občané Prahy 1 podle radního Dolínka šikanovaní jezdci na Segway, děje se tak díky neschopnosti či neochotě Živnostenského odboru Prahy 1 a Městské policie vymáhat dodržování zákona.

Za Asociaci Segway ČR
Jaroslav Endršt
člen výkonného výboru Asociace Segway ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …