Jiří Tichý: Nesmazatelný cejch

17.08.2014 11:51

Michala Uhla, komunálního politika za Stranu zelených v Praze 2, jenž v této městské části navrhl udělit čestné občanství Františku Krieglovi, radní za ODS a TOP 09 demokraticky přehlasovali a udělení této pocty zamítli. Odůvodnění bylo stručné: Byl to komunista. Konec tečka.

Jiří Tichý: Nesmazatelný cejch
Foto: hns
Popisek: Televize s monoskopem

I u takhle celoživotně statečného a čestného člověka, jakým MUDr. Kriegel byl, což nezpochybňuje ani jeho poválečné členství v komunistické straně, vyhřezlo na povrch ono pověstné Kainovo znamení. A tímto nevracíme se pouze k četným a zřejmě nikdy nekončícím debatám o charakteru čtyřicetiletého totalitarismu u nás v jeho určitých obdobích. 

Vracíme se též k pojmu hrdinství, o němž se už v 70. letech minulého století ve strojopisné (samizdatové, chcete-li) formě svářili Ludvík Vaculík s Václavem Havlem, nemýlím-li se. Jistě, každý má právo hodnotit toho či onoho z hlediska svého úhlu pohledu. To je legitimní. Já se však ptám, zda by přeci jen nemělo platit i jisté objektivnější stanovisko při těchto hodnoceních. 

Michal Uhl mě vlastně předběhl a schytal to od polistopadových antikomunistů dřív, než jsem se já z lenivosti odhodlal k čemusi podobnému, jen v jiné Městské části. Jistě bych nezůstal, alespoň coby trvalý volič zelených, ušetřen posměšků, od týchž polistopadově normalizovaných hrdinů. I v Praze 7 jistojistě sedí šarmantní dáma a jinak činorodá radní podobná starostce na dvojce. 

Chystám se totiž, ač nečlen jejich zastupitelstva, navrhnout na čestné občanství této pražské části již zmíněného spisovatele Ludvíka Vaculíka. Tento nebyl španělským legionářem ani lékařem u amerických jednotek v Barmě, a nastojte, není ani Žid původem z Haliče, čímž stejně neunikl otevřené pozornosti antisemity Leonida Brežněva, svého času. 

Byl pouze poctivým valašským baťovcem a v jisté životní fázi komunistou. Stejně jako František Kriegel, přesvědčeným komunistou. Jako Kohout, Kundera a další a další, kteří prozřeli z vlastního omylu dřív, než zeslavněli, z onoho členství. Na rozdíl od všech normalizačních straníků či až do listopadu 89 přikrčených a kariéru dělajících spoluobčanů, dnes tak černobíle hodnotících skutečné osobnosti. 

Čestným občanem v Městské části Praha 7 je i nezpochybnitelný režisérský fachman Otakar Vávra. Jistě tuto kontroverzní osobnost nepoctili kvůli filmové husitské trilogii, nýbrž objektivně zhodnotili jeho filmové plusy a mínusy. Ano, tvrdím, tento člověk si čestné občanství zaslouží. A zasloužil by si ho, i kdyby byl poválečným komunistou. 

A protože mi jde především o vyjádření hlubokého nesouhlasu s odmítnutím (i když demokratickým) udělit čestné občanství Prahy 2 MUDr. Františku Kriegelovi, nehodlám se přehrabovat v seznamech jmen takto poctěných a pitvat se v jejich životních peripetiích. Leč Vaculíka stejně navrhnu! 

Post skriptum: Coby celoživotní, čestný svým jednáním snad, občan Prahy 2, ptám se, zda neměl být už dávno dekorován Petr Uhl. Další veš v kožichu novodobých statečných, že?

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…