Jiří Vyvadil: Radostně vstříc k příštím volbám…

09.10.2016 17:40

Celý svět počínaje USA i Evropou zažívá turbulence a střety mezi zažitým a již zahnívajícím a novým, víceméně radikálním. V USA jsou na jedné straně Clintonová, coby snad nejpřesvědčivější stoupenkyně desítek let trvalého amerického mainstreamu a establishmentu a na druhé straně polomarxistický demokrat Sanders či naopak naprosto ničím se nekrotící republikán Trump.

Jiří Vyvadil: Radostně vstříc k příštím volbám…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Stejně tak po celé Evropě vznikají posilují  hnutí či strany, které jsou na domácím poli zaměřené proti domácím pořádkům a na evropské úrovni jsou  silně protibruselské, či  protimerkelovské, ať je to Alternativa pro Německo, Hnutí 5 hvězd v Itálii, Svobodní v Rakousku, Národní fronta ve Francii atd…

Jestliže mi někdo při hodnocení kolapsu ČSSD mluvil z duše, pak to byl novinář Eric Best, který konstatoval, že prohra ČSSD byla způsobena tím, že Sobotka trvale lavíruje mezi Merkelovou a přáním levicových voličů, kteří jsou zásadně protimerkelovští.

To zastaralé, to přežilé, to co vadí v českých poměrech zdaleka nějvětší části obyvatel, je to, co Bohuslav Sobotka a jeho věrní označují jako uspořádání a výdobytky získané  po roce 1990, členství v EU, členství v NATO, lidská práva ,v jejichž jménu se vedou války v Iráku, Libyi, Sýrii, Afganistánu.

Tím základním personálním kamenem našeho mainstreamu a zakladatelem polistopadového uspořádání je Václav Havel.

Ještě tak před měsícem to vypadalo, že volby v krajích dopadnou mezi ANO a ČSSD fifty – fifty. A potom přišli doslova orgie oslav  k nedožitým osmdesátinám Václava Havla a ČSSD v nich hrála prim. Projevy Sobotky, Hamáčka, Zaorálka atd. k oslavě Havla překonávaly oslavy výročí Klementa Gottwalda za minulého režimu  snad desetinásobně.

A to je problém Bohuslava Sobotky. Srovnávat Havla s Tomášem Garriquem  je prostě nehorázné.  Zatímco si kdysi Tomáš Garrique Masaryk  respekt nepochybně zasloužil a dodnes je to náj největší prezident, padal jsem do vývrtky, když Sobotka sdělil, že svou větou Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí nám Havel ukázal jakou cestou se máme vydat.

Žádné podobné nesmyslné žvanírny se Babiš ani náhodou nezúčastnil. Věděl, že pro 60 % naši spoluobčanů je Havel nepřijatelný.

V těchto volbách nešlo o to, jak se snaží teď Sobotka tvrdit o okoukanost hejtmanů. Šlo o to, že ANO je bráno v jistém smyslu jako soft protestní strana výše zmíněných Svobodných, Alternativy pro Německo, 5 ti hvězd, či Národní fronty Marine Le Pen, tedy politickým hnutím změny, kritiky EU a silně, ale civilizovaně protiemigračním a jako taková dostala hlasy. Určitě ne Jermanová, která je jednou z nejhloupějších političek v české kotlině.

V jistém smyslu zase o nic tak moc nejde.

Otevřeně řečeno, přestaňme si věci nalhávat. Babiš má absolutní pravdu v tom, že kraje představují jen jakýsi mezičlánek a nebo dokonce převodovou páku, přes které  proudí peníze se shora dolů. 90 % věcí se rozhoduje v centru a kraje v podstatě jsou nevýznamné.

Proto i tyto volby byli významné potud, že představují určitý politický signál, ale otevřeně řečeno nic více a nic méně. Ukazují, že pro ty voliče, které to bavilo, je Babiš nejsilnější a možná mu to dokáží i za rok při volbách parlamentních. Ale zcela určitě k nim dorazí o dalších 80 % více voličů než dnes a naní jasné jak přesně budou volit.

Je přesto  velmi pravděpodobné, že Babišovo ANO  jako lídr protibruselské, protimerkelovské a soft protiimigrační politiky bude na pomyslné pásce hlasů první….

Je zároveň velmi pravděpodobné, že ČSSD se nezmění a bude dál sterilně probruselská, promerkelovská a soft proimigrační a bude druhá.

Ale to není podstatné.

Vyjednávání o koalicích nyní ukáží, jak asi Sobotkova ČSSD bude postupovat.

Zvítězit jako strana se zátěží 27 let součástí establishmentu  nemůže a nic nového jí už nenapadne. Mimochodem, vidíme to i v blízké cizině na slábnutí německé SPD, Ficova Směru, či rakouské SPÖ o Hollandových socialistech ani nemluvě.

Tak jak dál?.

Ten rok do voleb to bude ve vládě už jen takové ozbrojené příměří a jediné, co se musí Sobotkovi přiznat, že sice nemá absolutně žádné charisma, ale dovede kalkulovat a má absolutní psychickou výdrž.

Po příštích volbách prostě půjde o to, zda mainstreamové strany, zřejmě vedené ČSSD dají dohromady více než Babiš…

I v tom může být problém. Zdá se, že komunisté, kteří ještě před týden byli označováni  jako žádoucí nevěsta Andrejovi nepomohou, protože drtivě propadli a otevřeně řečeno, nelze si představit, že by v situaci mizivé nezaměstnanosti, růstu příjmů mohli získat nové zapálené voliče.  Zdá se dokonce, že  lano ze strany Babiše mohlo být pro komunisty smrtící i v těchto vobách.

Problém bude mít ale i  Sobotka. Souhlasím s prezidentem, že tragický výsledek TOP 09 dává naději, že tato strana nepřesáhne 5 %. Sobotkovi proto bude zbývat váhající ODS a pánbíčkářští  lidovci.(Čunek je frajer, ale právě proto, že je všechno, jen ne klasickým flanďákem).

Ať tak či onak, karty se zčásti rozdávají již nyní.

Tak jako nevíme, zda v USA vyhraje Clintová proti Trumpovi, tak ani nevíme, zda vyhraje spojená havlistická koalice proti Babišovi v příštím roce…

Ale máme na to rok na přípravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …