Karel Januška: Naléhavý právní zájem v našem státě

16.01.2017 12:30

Z důvodu „naléhavého právního zájmu“ podá ministr Pelikán stížnost k Nejvyššímu soudu v případu Rath. To je informace ze včerejší diskuze Václava Moravce s ministry spravedlnosti Pelikánem a Blažkem.

Karel Januška: Naléhavý právní zájem v našem státě
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nejvyšší soud to je ten, který ze státního rozpočtu přisoudil peníze ostatním soudcům, ale při té příležitosti také sobě. Právníci takovému rozhodnutí říkají podjaté. To sice Ústava zakazuje, ale zájem je přednější.

Za totality bylo naléhavým právním zájmem budovat beztřídní společnost, pod vedením komunistické strany. Naléhavým právním zájmem třetí říše bylo vybudovat Evropu bez Židů.

Po sametové revoluci bylo naléhavým zájmem všech soudců zachovat si čistý štít a soudcovské taláry. Protože revoluce nevymetla patrně ani jednoho soudce, bylo zaděláno na blbou náladu. Soudci ochraňovali nejen sebe, ale také jiné stranické příslušníky, protože téměř všichni soudci soudili v zájmu KSČ.

Naléhavým zájmem ČSSD bylo zachovat vlastnictví Lidového domu. To se jí za předsednictví Zemana podařilo. Už nevím, který soud jim to přiklepl.

Domnívám se, že přijatelnější rozhodování soudců by bylo, kdyby rozhodovali v zájmu všech občanů.

Aby soudci rozhodovali podle litery Ústavy, což by zaručeně bylo spravedlivé, toho se občané nedočkají.

Ani jedna zákonodárná komora nemá zájem na tom, aby pravda zvítězila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…