Karel Januška: Právnická věda nebo náboženství?

21.01.2017 13:18

Podstatou každého náboženství je víra. Víra může být vlastností, kterou člověk zdědí. Na základě zkušeností může člověk vyznávat libovolnou víru.

Karel Januška: Právnická věda nebo náboženství?
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

V katolické církvi platilo, a možná ještě platí, že věřící má věřit tomu, co se mu k věření předkládá.

V matematice platí, že každé poznání musí být striktně dokázáno. Pouze taková tvrzení (věty) jsou pravdivé, které jsou nezpochybnitelně dokázané. Jedna třída důkazů se nazývá důkaz sporem. Nejjednodušší důkaz sporem je v oblasti platnosti čísel. Jestliže nějaké tvrzení platí pro všechna čísla, která jsou větší než nula (kladná), potom tvrzení musí platit i pro všechna čísla, která jsou menší než nula (záporná). V právní vědě se tento důkaz nazývá opak (důkaz z opaku).

Veškerá současná počítačová technika je založená pouze na dvou číslicích. Je to nula a jedna. Všechny informace (čísla, znaky, tóny, barvy) jsou zakódovány pouze do posloupností nul a jedniček. Existují přesné předpisy, jakým způsobem jsou informace zakódovány. Dvě číslice také značí pravda (1, true) a nepravda (0, false). Pouze s těmito dvěma ciframi a příslušnými pravidly počítače, telefony a ostatní digitální zařízení pracují.

Křesťanská víra se opírá o Nový zákon. Když byl Ježíš souzen, zda se dopustil trestného činu, soudce prohlásil: „Já na něm vinu nenalézám.“ A vydal ho „pracujícímu lidu“, který žádal ukřižování. Soudce schválil většinové rozhodnutí lidu a dodal: „Krev jeho na vás, a na vaše děti.“

Naši soudci postupují jako Pontský Pilát. Trochu to mají usnadněné tím, že „pracující lid“ v době totality zavedl takové soudní postupy, které umožňují soudcům obvinit nevinného (který se nedopustil trestného činu, nebo takového činu, který trestný čin dokládá). Soudci jsou zneužíváni k tomu, aby plnili politické cíle některých jednotlivců, nebo politických stran. Tyto cíle („naléhavé právní zájmy“) jsou pro ně tak důležité, že klidně pohrdají nejen Ústavou, ale také zákony matematiky. O morálce některých soudců lze s úspěchem pochybovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.