Karel Škácha: CRABí slib

08.03.2017 8:35

V lednu 2014 Nadační fond proti korupci zveřejnil tiskovou zprávu o dalším podezřelém IT projektu, o tzv. systému CRAB. Centrální registr administrativních budov si pořizuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Už to zní složitě, přitom prý jde o trochu složitější excelovou tabulku. Acta non verba za 60 tisíc tehdy získala odpověď na otázku, kolik úřad v minulých letech utratil za počítače a počítačové programy. Výběr proběhl neveřejně, protože vznikl na původním systému IBM a jiný pecař to prý neumí… Cena čtvrt miliardy korun českých byla samozřejmě navýšená, navíc se ale zjistilo, že CRAB bude nejspíš nakonec stát skoro třikrát tolik.

Karel Škácha: CRABí slib
Foto: nfpk.cz
Popisek: Nadační fond proti korupci

Na tento malér upozornil v roce 2014 rovněž bývalý náměstek úřadu Petr Urbánek, a proto je každému jasné, že vedení úřadu o celé věci ví a nic proti tomu nedělá, spíše naopak. Ředitelka ÚZSVM Arajmu se vehementně brání všem nařčením, tvrdí, že s projektem nemá vlastně nic společného, ačkoli seděla ještě pod svým dívčím jménem přímo v hodnotící komisi a v pozici ředitelky roky nekonala.

Z jakého důvodu tak bojuje? Česky bych tomu rozuměl tak, že na pozici decision makera sedí někdo, kdo za to plní nějaký slib a jelikož je toto největší zakázka úřadu, evidentně problémová, nemůžu si nemyslet nic jiného, než že paní ředitelka vypadá, chodí a kejhá právě jako ta hledaná kachna.

Snad se brzy dozvíme o dalším úspěchu Nadačního fondu proti korupci, případ aktuálně převzali detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří se chystají prověřovat roli jednotlivých lidí z ÚZSVM při schvalování zakázky…

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Nadačním fondem proti korupci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…