Karol Hrádela: Netvrdím, že kritika právníků je vždy neoprávněná

19.01.2016 19:15

Byl jsem v prosinci na vědecké konferenci „Demokracie versus Totalita peněz v 21. století“ pořádané mimo jiné Vysokou školou evropských a regionálních studií, o. p. s. Vystupoval jsem před obědem. Účastníci již byli značně unaveni zajímavými příspěvky mých kolegů z jiných oblastí upozorňujících na význam peněz pro život společnosti a jejich vliv na demokratický či totalitní charakter společnosti. Někdy i zazněla kritika nás – právníků.

Karol Hrádela: Netvrdím, že kritika právníků je vždy neoprávněná
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Netvrdím, že je vždy neoprávněná, ale ne se vším šlo souhlasit. Proto jsem vystoupil jinak, než jsem předpokládal a písemně připravené vystoupení jsem nepoužil. Vlastní vystoupení jsem tak de facto neměl připravené. Reagoval jsem především na předchozí diskuse s uvedením některých dalších údajů.

Pojal jsem své vystoupení poněkud netradičně i proto, abych posluchače v dosti vytopené místnosti probral. Nerad vystupuji před spícím publikem. Mám rád diskuse a oponentury, protože jenom při vyjasňování názorů na základě argumentů a při hledání řešení vzniklých problémů při vzájemném respektu se můžeme posunout dál.

V ústním vystoupení jsem chtěl reagovat na některé názory zejména ekonomů, které zazněly směrem k právu a k České advokátní komoře. Vystoupil jsem s určitou nadsázkou a ironií a reagoval na otázky vlivu peněz na právo a demokracii v naší společnosti. Písemné vystoupení, které jsem organizátorům odevzdal, je samozřejmě vědečtější, ale v rámci ústního vystoupení byl účel splněn - posluchači poslouchali, nepodřimovali, přestože by na to měli vzhledem k době vystoupení plný nárok, o přestávce diskutovali a zamýšleli se nad vlivem peněz na prosazování práva.

Byli pro mne zajímavé i reakce zahraničních účastníků na mé vystoupení a pozvání na konference do zahraniční k podobné problematice. Bohužel mé časové možnosti jsou velmi omezené, a tak jsem musel s poděkováním pro tentokrát odmítnout. Potěšilo mne, že i kolega, jehož vystoupení jsem ironicky kritizoval pro jeho kritiku České advokátní komory, se nejen neurazil, ale pochopil mé vystoupení, trochu jsem měl obavy, ocenil je a po konferenci se mnou strávil více než hodinu ve velmi příjemné diskusi.

Pokud se chcete seznámit s mými názory na stav práva u nás, na kvalitu právního řádu, odměňování advokátů a další otázky související s právem zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…