Kraus (ČSSD): Blbý a blbější

01.12.2014 13:21

Už 25. rokem pracuje v českém parlamentu orgán, zabývající se problematikou sportu. Už krátce po volbách v roce 1990 vznikla z iniciativy autora článku Stálá pracovní komise pro mládež a sport, který se též stal jejím prvním předsedou. Tato komise se potom v roce 1995 transformovala do podvýboru pro mládež a sport.

Kraus (ČSSD): Blbý a blbější
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

V čele tohoto zákonodárného tělesa se za uplynulá desetiletí vystřídala celá řada poslanců napříč celým parlamentním politickým spektrem, od mistrů světa a olympijské medailisty přes skauty až po české učitelky.

Ne každý sportu rozuměl, ne každý měl oporu ve vládnoucí koalici, ale všichni bez výjimky chápali obrovský význam sportu, a když už mu v poslanecké sněmovně nemohli pomoct, aspoň mu neškodili.

Po parlamentních volbách v minulém roce nastoupili v barvách favoritů koblihových voličů hnutí ANO odborníci, kteří se rozhodli nahradit politiky a vládnoucí nemehla a svěřené posty vykonávat s péčí dobrého hospodáře. Zdá se však, že i v hnutí ANO jsou odborníci a „odborníci“.

Pro celé sportovní hnutí, notně vyhladovělé zejména po vládnutí dvou posledních vlád zněly jako rajská hudba pasáže koaliční smlouvy nové vládní koalice, které sportu, sportovcům i celému sportovnímu hnutí slibovaly nápravu křivd minulých období a narovnání hrůzného podfinancování českého sportu.

Vždyť jen oproti roku 2006 se financování českého sportu ze státu snížilo o jednu polovinu a oproti roku 1989 dokonce o dvě třetiny. Finanční deficit zasáhl nejhlouběji základní články sportu, tělovýchovné jednoty a sportovní kluby, které se v mnoha případech dostaly až na samotnou mez své vlastní existence.

Důsledkem je nejenom zastarávání a chátrání sportovního majetku, jehož objem dnes činí kolem 60 mld. Kč a z více než 90% je starší než 25 let (z toho polovina starší než 50 let), ale především chybějící zdroje na realizování samotné sportovní činnosti.

Tělovýchovné jednoty a sportovní kluby jen stěží shání zdroje na provoz svých zařízení, na trenéry, na sportovní vybavení svých členů, na jejich dopravu k soutěžím, takže většinu výdajů postupně přebírají sami sportovci nebo jejich rodiče. Výsledkem je, že až 80 % veškerých výdajů na sport hradí v České republice občané, což má mimo jiné za následek, že už každá čtvrtá česká rodina si nemůže dovolit, aby jejich děti sportovaly. A provozování sportu ve všech věkových kategoriích se pomalu, ale jistě stává záležitostí těch, kteří na to mají.

Když se do čela sportovního podvýboru v poslanecké sněmovně postavil bakalář Jiří Holeček z hnutí ANO, syn hokejové brankářské legendy nosící stejné jméno, mnoho sportovců začalo vyhlížet jeho další kroky ve funkci s nadějí, že sportu se začne blýskat na lepší časy. A to tím spíše, že pan poslanec se rozhodl pracovat ještě v rozpočtovém výboru českého parlamentu a vehementně i usiloval i o to, stát se členem Rady ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro sport.

Bohužel netrvalo ani rok a pan poslanec svými kroky, činy a mediální sebeprezentací sebral sportovnímu hnutí veškeré iluze. Už jeho první výroky v médiích, že stát by neměl posílat peníze do základních článků sportu, protože tam nekontrolovatelně mizí v černých dírách, aniž by si zjistil, že něco, co neexistuje, nemůže mizet v žádné díře, natož černé, byly poněkud mimo mísu. Člověk znalý poměrů českého sportu a odborník na jeho financování by asi nic takového neřekl.

Při svém dalším mediálním výlevu zase prohlásil, že stát by neměl investovat do rekonstrukce starých sportovních zařízení, sloužících k přípravě českých sportovců na vrcholné mezinárodní soutěže, včetně OH, ale že by měl postavit nová.

A brzy zjistil, že při spojení s některými přiblblými novináři, kteří o sportu a problematice jeho financování vědí ještě méně, našel vděčné téma vlastního mediálního sebezviditelňování.

A to subjektivní, neinformovanou, nepřesnou a přihlouplou kritikou několika málo žádostí o investičních dotace, které v rozpočtu výdajů na sport netvoří ani onu pověstnou kapku v moři. Co na tom, že tyto žádosti splňovaly veškeré, panu poslanci zjevně neznámé, podmínky a kritéria pro udělení dotací.

Přestože o programovém neinvestičním i investičním financování sportu ví jen velmi málo (spíše téměř nic), jeho účelovou mediální kritikou, jako vystřiženou z rejstříku bulváru, kde je jedno, jestli mluvíte pravdu, jestli sčítáte jablka s hruškami či jestli zaměníte holínky za hodinky nebo kachničku za kachličku, se stal oblíbencem těch rádoby novinářů, jejichž invence nestačí k tomu, aby sami vymýšleli témata, o kterých psát a pro které jakákoli kritika kohokoli jen trochu známého, je rajskou hudbou, bez ohledu na to jestli má racionální jádro a opírá se o fakta.

Kdyby se pan předseda parlamentního sportovního podvýboru a člen Rady ministra pro sport zapojil do mnohaměsíční a velmi úporné práce na zpřesnění, zprůhlednění, racionalizaci a modernizaci financování českého sportu ze strany MŠMT, která v letošním roce probíhala, zjistil by nejen to, že od roku 2015 4/5 (do letošního roku to byly cca ¾) všech prostředků jdoucích do sportu, budou podle definovaných zásad a kritérií rozděleny prostřednictvím sedmi programů na neinvestiční činnost sportovního prostředí.

Zjistil by také, že objem neinvestičních prostředků, které stanovil návrh státního rozpočtu na rok 2015, pocházející z dílny jeho stranického šéfa (cca 2,4 mld. Kč) na financování sportu, je v porovnání s celkovými výdaji státního rozpočtu na hranici absolutního historického minima a pro hladovějící sportovní prostředí a zejména jeho základní články je v podstatě likvidační.

A kdyby to věděl, možná by v parlamentním výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a sport i v rozpočtovém výboru hlasoval pro pozměňovací návrh z dílny sportovní komise ČSSD, který navrhuje navýšit tyto výdaje celkem o 700 milionů Kč, a to na úkor výdajů kapitoly Všeobecná pokladní správa, které byly do návrhu rozpočtu navrženy ve výši, která je výrazně vyšší, než bude v roce 2015 jejich pravděpodobné čerpání.

Zjistil by také, že cca 600 mil. Kč, které jsou pro rok 2015 navrženy pro čerpání investičních prostředků do sportu, je vzhledem k stavu, stáří a objemu sportovního majetku částka rovněž nedostačující, tím spíše, že vedení ČOV a ČUS se v rámci zkvalitnění přípravy českých reprezentantů na významné mezinárodní sportovní soutěže včetně OH dohodlo s ministrem Chládkem na postupné revitalizaci a modernizaci 7 vytipovaných sportovišť s celostátní působností, tzv. olympijských center.

Že budou tato centra po nezbytné rekonstrukci kromě přípravy našich reprezentantů v potřebné kvalitě také připravena pro pořádání významných mezinárodních sportovních akcí v ČR, a tím i k tvorbě nemalých příjmů do SR, panu poslanci příliš nedochází. Jinak by jistě při hlasování ve sněmovních výborech podpořil i druhou část pozměňovacího návrhu, který navrhuje tuto investiční část rozpočtu navýšit o 300 mil. Kč. A to právě ve prospěch plánovaných výdajů na rekonstrukci těchto sportovišť s celostátní i mezinárodní působností.

Místo toho v intencích rozsahu svých vědomostí o financování českého sportu navrhuje program rekonstrukce, rozvoje a obnovy tzv. olympijských center v ČR z návrhu rozpočtu zcela vyškrtnout a ještě se tím chlubí v médiích. Že tím sportu v základních článcích příliš nepomůže a že tím naopak velmi poškodí přípravu českých reprezentantů a talentované mládeže, ho netrápí.

Hlasování o rozpočtu na rok 2015 proběhne v poslanecké sněmovně s největší pravděpodobností v příštím týdnu. Snad se pan poslanec seznámil s výstupy z tiskovky, na které předseda ČOV i ČUS unisono potvrdili, že financování sportu nebylo nikdy tak transparentní jako v současné době a snad mu bude i jeho asistent správně tlumočit poznatky, které získal na besedě s pracovníky ČUS, kteří jej seznámili s objektivní nezbytností navrženého zvýšení prostředků pro sport.

A snad, v souladu s příslibem, který jeho asistent veřejně deklaroval, tentokrát na plénu Poslanecké sněmovny pozměňovací návrh na navýšení prostředků pro sport o 1 miliardu Kč podpoří.

Sportovní hnutí bude hlasování jednotlivých poslanců, stran a hnutí o financích pro sport ve sněmovně pečlivě sledovat a snad se i pan poslanec Holeček svým jednoznačným souhlasem s návrhem zařadí do celé plejády předsedů parlamentního podvýboru pro sport, kteří, když už nepomohou, tak alespoň nebudou sportu škodit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…